Burger@Overheid.nl: ‘Stop de disclaimer-cultuur’

Burger@Overheid.nl komt in het geweer tegen het ongebreidelde gebruik van disclaimers op websites en in e-mails. Overheidscommunicatie zou gevrijwaard moeten zijn van dergelijke voorbehouden.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Steeds meer organisaties maken gebruik van disclaimers, door bijvoorbeeld te verklaren dat de lezer geen enkel recht kan ontlenen aan de inhoud van een site of e-mail. Zo worden mailtjes van ministeries standaard afgesloten met: ‘De Staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die verband houdt met risico's verbonden aan het elektronisch verzenden van berichten.’

is hier tegen. Ten eerste kan de afzender aansprakelijkheid niet zonder meer afwijzen omdat de communicatie elektronisch verloopt. Disclaimers doen afbreuk aan punt 1 van de BurgerServiceCode, dat bepaalt dat overheidsorganisaties alle communicatiekanalen gelijk moeten behandelen. Daarnaast kan een afzender niet eerst allerlei informatie verstrekken en aan het eind doodleuk vermelden dat de boodschap eigenlijk als niet betrouwbaar moet worden beschouwd. Dat is in strijd met punt 4 van de BurgerServiceCode: ‘Als burger heb ik recht op juiste, volledige en actuele informatie.’

In plaats van disclaimers ziet liever proclaimers. Hierin staat wat lezers en gebruikers wél kunnen verwachten, bijvoorbeeld dat informatie actueel is en dat e-mails binnen een bepaalde termijn worden beantwoord.

Om de disclaimercultuur aan te pakken, roept iedereen op dergelijke voorbeelden te melden. Op grond van die meldingen wordt een zwarte lijst opgesteld.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie