GGZ werd bekroond met een zilveren Effie voor ‘Minder Regelgekte. Meer zorg’, dankzij een slimme en gedurfde strategie.
Case: GGZ Nederland. Minder Regelgekte. Meer zorg.
Opdrachtgever: GGZ Nederland
Bureau(s): 1. ETCETERA, 2. OMD, 3. DPPLR
Categorie: Maatschappelijke campagne
Beoordeling: Zilver
GGZ weet met een campagne tegen de verlammende regeldruk het vuur stevig op te stoken. De organisatie buigt de maatschappelijke zorg over de ‘regelgekte’ overtuigend en impactvol om naar actie. De resultaten zijn uitstekend: hoog bereik, veel waardering, massale steun, wijzigingen in het bestuurlijk akkoord en initiatieven om de regeldruk terug te dringen. De campagne heeft alles en iedereen in stelling gebracht voor de broodnodige verandering. Dit verdient een Zilveren Effie.
- GGZ zet een maatschappelijk probleem overtuigend en impactvol op de politieke agenda.
- Dankzij een slimme en gedurfde strategie, een sterke framing van het onderwerp en een activistische aanpak creëert GGZ beweging.
- Juryquote: de campagne is een schoolvoorbeeld van hoe je communicatie kunt inzetten voor een maatschappelijk doel met een uitstekend resultaat in bereik, impact en actie.
Ambitie
Het roer moest om, we moesten opstaan tegen de verlammende regeldruk in de geestelijke gezondheidszorg. Dat was de opdracht die GGZ zichzelf stelde. Die regeldruk - en dus de grote administratieve last voor zorgverleners - was namelijk dermate ver doorgeslagen dat dit aantoonbaar ten koste ging van de kernactiviteit van GGZ: mensen in geestelijke nood helpen.
GGZ wilde van een taai (en saai bevonden) discussiepunt en urgent actiepunt te maken. Deze forse ambitie is uitstekend onderbouwd met concrete doelstellingen: bereik minimaal 45% van Nederland, een hogere waardering dan de 6,4 MeMo2-benchmark en minimaal 50.000 mensen die het manifest met actiepunten tekenen.
Strategie
Bereik, impact, actie. Dat zijn de sleutelwoorden van deze campagne die is gebaseerd op het inzicht dat brede maatschappelijke erkenning van het probleem nodig is om de druk op de politiek te kunnen opvoeren. De strategie is slim en gedurfd: eerst de hand in eigen boezem steken (kwetsbaarheid tonen) en vervolgens met concrete actiepunten en initiatieven komen. Deze aanpak, vertaald in uitstekende en bijzonder impactvolle creatie, mondde uit in een uitermate geslaagde campagne. Het onderwerp is zeer goed geframed - regelgekte! - en de discussie is stevig op gang gebracht, mede dankzij de activistische aanpak. Dat maakt de campagne een schoolvoorbeeld van hoe je communicatie kunt inzetten voor een maatschappelijk doel, waarvoor het nodig is mensen in beweging te brengen.
Resultaat
Het resultaat is uitstekend, zeker gezien het beperkte budget: 60,2% netto bereik, een waarderingscijfer van 6,6 en maar liefst 162.000 handtekeningen. Het thema is daadwerkelijk van discussiepunt actiepunt geworden. Op kennis en houding waren meetbare parameters welkom geweest, maar dat de politiek zo snel de handschoen oppakte is een mooie prestatie: de belangrijkste eis van GGZ (wijzigingen in het nieuwe bestuurlijk akkoord) is ingewilligd. En ook binnen de GGZ-sector zijn nieuwe initiatieven op gang gekomen, zoals schrapsessies (mooi gevonden woord!) om de regelgekte op te lossen.
Er is dus veel bereikt en daarin heeft communicatie een grote rol gespeeld. Of dat resultaat op de langere termijn gaat leiden tot betere zorgverlening aan patiënten, moeten we afwachten. De campagne heeft daartoe in ieder geval alles en iedereen perfect in stelling gebracht voor de broodnodige maatschappelijke verandering, precies zoals het doel was. Daarom verdient de campagne zilver.
Meer weten? Het laatste nieuws over de Effies is te lezen in ons dossier. Een overzicht van alle Effie-cases is hier te vinden.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!