Premium

Nurofen laat zien waarom je wel ‘shit’ en geen ‘chips’ moet zeggen

Pijnstiller bouwt campagne rond onderzoek naar vloeken en pijnbeleving.

Een proefpersoon heeft pijn.
Campagnefim Nurofen

Even flink vloeken. Het helpt echt als iemand pijn krijgt. In 2009 publiceerde psycholoog Richard Stephens van de Keele University zijn onderzoek waarin hij aantoonde dat een flinke krachtterm ervoor zorgt dat iemand meer pijn kan verdragen.

In een onderzoek liet Stephens mensen herhaaldelijk een hand in het ijswater stoppen. Hij vroeg ze de ene keer een scheldwoord te gebruiken en de volgende keer een neutraal woord. Het bleek dat vloeken niet alleen de hartslag, maar ook en de pijntolerantie vergroot in vergelijking met niet-vloeken.

Nurofen heeft dit wetenschappelijk inzicht gebruikt in zijn nieuwe Britse campagne. Het vroeg Stephenson daarvoor het experiment iets uit te breiden.

Samen met de taalexpert en auteur dr. Emma Byrne en de veelgeprezen ‘Mister Slang’ Jonathan Green herhaalde hij het experiment, maar met een twist. Opnieuw mochten de proefpersonen ene keer flink vloeken als de hand in het ijswater zat, de keer erop moesten ze een nieuw verzonnen 'sociaal aanvaardbaar' vloekwoord gebruiken.

Het bleek dat je shit maar beter niet door het nettere chips moet vervangen. De onvervalste flinke vloek zorgt voor minder pijn op de korte termijn, het verzonnen alternatief niet.

Wie pijn op de langere termijn wil bestrijden – daar ging het allemaal om – kan maar beter Nurofen zelf gebruiken, aldus het pijnstilmerk.

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie