Boomerang FT. Opinion: spelen merken goed in op de EK-hype?

In de FT. Opinion van juli legt ons kritisch Gen Z-panel het vergrootglas op de EK-campagnes van Albert Heijn, Lidl en Nike.

Het EK 2024 domineert het toneel, terwijl Albert Heijn, Lidl en Nike strijden als ware kampioenen om onze aandacht te winnen. Nike, met zijn spraakmakende campagne, inspireert ons door een visueel spektakel waar sterren als Mbappé en Vini Jr. de pure passie en waanzin van het voetbal laten zien. Benieuwd naar onze ongezouten mening over hoe deze merken het spel hebben gespeeld?

FT opinion-panel juli

Nostalgie en verzamelwoede

Het EK is begonnen en de supermarkten zijn weer aan de slag gegaan met hun spaaracties. Ouderwets voetbalplaatjes sparen, wat goed inspeelt op nostalgie, verzamelwoede en de passie voor voetbal. Wat vinden we van deze spaaracties en welke supermarkt doet dit goed?

Liz van Kesteren: Tegenwoordig is inspelen op nostalgie de trend. Vroeger (de jeugd van Gen Z) waren we échte verzamelaars. Albert Heijn bedenkt een goede interactie die voor jong en oud te gebruiken is. De twist van de onderzetter vind ik wel wat waard; naast de samenkomst van de wedstrijd is de derde helft ook best belangrijk. ;) Lidl daarin houdt het als vanouds: plaatjes verzamelen in een boek, getarget op jongeren. De reclame slaat een beetje de plank mis; er is weinig terug te zien van het EK, waarin Albert Heijn wel deze impact maakt met de spelers van het Nederlands elftal.

Jesse Vlaarkamp: Dranghekken voor de supermarkt, campers vol met Wuppies en het laatst ontbrekende plaatje ruilen met je beste vriend, oftewel nostalgie. Ik krijg zelf spontaan zin om een stickerboek te kopen en volop mee te gaan sparen. Door op deze gevoelens in te spelen en de innerlijke verzamelaar in mensen naar boven te halen, ben ik van mening dat deze campagnes nooit zullen verdwijnen.

Denzel Balois: Sommige dingen moeten niet te veel veranderen, dit is er een van. De overwinning van het krijgen van een speler die je nog niet in je plakboek hebt kan net zo groot zijn als een doelpunt scoren. Lidl behoudt hiermee ook dit gevoel. Albert Heijn daarentegen zet de spaaractie iets anders in. De motivatie om alle onderzetters te sparen mist een beetje. Je hebt een minder duidelijk overzicht van welke spelers je nog mist. Zo’n plakboek van Lidl beginnen motiveert meer om echt alle plaatjes te verzamelen en je boek vol te krijgen.

Noud van der Grift: Deze acties doen mij denken aan de verzamelwoede die ik vroegere had; met mijn leeftijdsgenoten bij de Albert Heijn staan om aan voorbij lopende shoppers te bedelen om hun kaartjes. Met als kers op de taart, het maken van de eigen voetbalplaatjes met jou in het shirt van jouw droomclub. Echter vraag ik mij af of Lidl de jeugd aan kan haken voor deze campagne, met 3860 volgers op TikTok vraag ik mij af hoe ze deze doelgroep gaan bereiken.

De enige vorm van urgentie die ik kan opmerken bij de Albert Heijn-campagne is dat je geen kringen meer krijgt op tafel door de filtjes. Leuker voor de ouders dan de kinderen.

Wees anders, Just Do It 

Nike staat bekend om hun sterke reclames die altijd de juiste snaar weten te raken. Nu de UEFA Euro 2024 in volle gang is, onthullen stervoetballers Erling, Vini Jr. en Mbappé aan fans over de hele wereld de 'waanzin' achter hun voetbaltalent.

Jesse Vlaarkamp: Wat een prachtige reclame! De beelden en muziek zijn prachtig gecombineerd met het acteerwerk van de verschillende voetballers. Je hebt bijna het idee dat je naar een film aan het kijken bent in plaats van een reclame. Twee minuten lang houdt Nike je in de houdgreep en laat je weer los met een glimlach op je gezicht.

Denzel Balois: Heel mooi gemaakt! Een verhaal, bijna shortfilm, van twee minuten lang waarin Nike laat zien dat topsport meer is dan wat wij zien. Iedere pro-atleet heeft zo zijn eigen manieren om te halen wat er te behalen valt, en vooral om te winnen. Wanneer ik dit zie word ik eraan herinnerd wat ik soms wel niet opgeef of juist doe om mijn doelen te behalen. Sommige dingen doen we niet voor de lol, maar doen we om te winnen. Anderen vinden dat misschien gek, voor jou is het dé manier.

Noud van der Grift: Ik zit op het puntje van mijn stoel. Ik kan zelf geen pepernoot raken en heb het balgevoel van een overrijpe komkommer, maar deze campagne laat mij krachtig voelen, ik wil ervan gaan presteren en het liefst in het kledingmerk dat ook gedragen wordt door Kylian Mbappé.

De campagne valt ook perfect samen met een Tik Tok-hype die aura benoemt. Doe je iets vets, goed voor je aura. Laat iemand je hangen bij een box, slecht voor je aura. Min duizend punten.

Liz van Kesteren: Nike’s nieuwste commercial is weer een schot in de roos. Ze weten precies hoe ze nostalgie en magie moeten combineren. Door de legendarische spelers erin te betrekken, verkopen ze niet alleen een product, maar een gevoel. Over tien jaar zullen we deze reclame met dezelfde warme gevoelens herinneren. Nike blijft altijd de baas als het gaat om reclames, ze vangen perfect de nieuwe generatie jonge voetballers waar Nike de show steelt. Iconic Nike.

Verzamelkoorts of nostalgie?

Albert Heijn en Lidl brengen ons terug naar de goede oude verzamelkoorts. AH scoort met hun creatieve voetbalonderzetters en betrokkenheid van Oranjespelers. Lidl blijft old school met stickerboeken, wat nog steeds leuk is, maar mist wat reuring op platforms zoals TikTok. Nike's 'Awaken Your Madness' is een absolute banger door de visuals en de sterspelers. Het is niet alleen een reclame, het is een ervaring die ons motiveert om groot te dromen.

Kortom: Nike weet hoe ze onze generatie moeten raken met hun meeslepende storytelling en krachtige visuals. Maar onderschat de kracht van nostalgie niet; zowel Albert Heijn als Lidl weten met hun EK-spaaracties die ouderwetse verzamelkoorts weer op te wekken.

Heb jij voor de volgende editie van FT. Opinion, campagnes die wij zeker niet mogen vergeten, laat het ons dan zeker weten. Tot de volgende keer!

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie