Publiekscampagne moet beeld over veteranen bijstellen
In de publiekscampagne 'Ongekende krachten' staan de eigenschappen centraal die veteranen meebrengen naar het bedrijfsleven en publieke organisaties. Het doel is om het maatschappelijk beeld over veteranen bij te stellen en daarnaast 'de ongekende krachten' waarover zij beschikken voor de bühne te brengen.
Het betreft een initiatief van Stichting Onbekende Helden en wordt ondersteund door het Nederlands Veteraneninstituut en het Veteranen Platform.
Centraal in de campagne, ontwikkeld door SteamTalmark, staan tien online video's waarin journalist Gijs Wanders veteranen interviewt die na hun Defensie-tijd een nieuwe baan hebben gevonden. Het gaat om duo-interviews: ook huidige leidinggevenden komen aan het woord over de specifieke kwaliteiten die de oud-militairen volgens hen in huis hebben.
Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders veteranen weliswaar zien als moedig, trots en plichtsgetrouw, maar dat er ook sterke associaties zijn met psychische problemen zoals PTSS. Het beeld van de veteranen met een probleem zou bovendien worden versterkt door Amerikaanse series en films, waarin ze worden opgevoerd als getroebleerde mensen met sociale aanpassingsproblemen.
De interviews met de oud-militairen en hun managers worden via online en printkanalen verspreid in verschillende sectoren, zoals de zorg, techniek, ICT en logistiek. De campagne loopt tot Veteranendag volgend jaar op 28 juni. Ook zal aansluiting worden gezocht bij het thema '80 jaar vrijheid' van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, dat centraal staat bij de landelijke herdenkingen volgend jaar.
Ongekende Krachten is tot stand gekomen zonder bijdrage en inmenging van het Ministerie van Defensie, en wordt gefinancierd door bijdragen van het Vfonds, het Nederlands Veteraneninstituut en Stichting OVA.
Credits:
Concept en creatie: SteamTalmark
Creatie: Rob Bary, Wouter Schoone, Martin van Triest
Strategie: Jari Kloppenburg
Account: Mariska van den Belt, Kelly Klinkhamer
Fotografie campagne: Marie Wanders
Interviews | productie: Gijs Wanders Camera: Hans Burgers Montage: Paul Bosman
Stichting Onbekende Helden: Désirée Donkers, Ruud Vermeulen, Peter Lieth
Universiteiten van Nederland: 'Doe iets wat ertoe doet'
De Universiteiten van Nederland lanceren gezamenlijk een campagne om de bekendheid en het imago van de Universitaire Lerarenopleiding op te krikken. De outdoorcampagne genaamd 'Doe iets wat ertoe doet' is ontwikkeld door KesselsKramer.
Universiteiten van Nederland: 'Uit onderzoek blijkt dat we in Nederland zo'n 13.500 leraren tekort komen. Ook universitair opgeleide leraren zijn hard nodig. Zonder voldoende goede leraren krijgen leerlingen niet het onderwijs dat ze nodig hebben om zich te ontwikkelen, met alle persoonlijke en maatschappelijke gevolgen die daaruit voortvloeien.'
'Iets zinvols doen, dat willen we allemaal. Maar toch kijken we als het gaat om werk vaak naar de details: een mooie titel, leuke extra's, een goede status. Met als gevolg dat we in Nederland een overschot aan coaches en consultants hebben, maar veel te weinig leren', aldus de organisatie.
Met de campagne wil Universiteiten van Nederland zodoende afgestudeerden en zij-instromers 'met nieuwe ogen' naar het leraarschap laten kijken en ze mogelijkerwijs enthousiasmeren voor een baan in het (universitair) onderwijs.
De campagne bestaat uit headings als 'Ontwikkel eens iemand anders dan jezelf', 'Calls zijn niet je roeping' en 'Er is teveel content maar te weinig inhoud'. De campagne wordt via diverse outdoor-uitingen verspreid over verschillende plekken in Nederland. Kunstenaar Guido de Boer schreef de headings zelf met de hand.
Pathé geeft Amsterdammers zelf de regie
Pathé nodigt in een nieuwe campagne Amsterdammers uit om zelf hun ideale bioscoopbeleving te kiezen. Uit eigen onderzoek van Pathé blijkt dat Amsterdam met 3,9 miljoen verkochte filmtickets per jaar de grootste bioscoopstad van Nederland is.
De campagne is gebaseerd op een bekend inzicht uit de gedragswetenschap: mensen hebben graag iets te kiezen. In diverse online video's zien we de welbekende regieklapper die moet symboliseren dat elke Amsterdammer kan kiezen uit vijf verschillende bioscopen in de hoofdstad.
Zo neemt een bezoeker letterlijk de regie in handen door te wisselen van bioscoop, afhankelijk van de gewenste beleving. We zien in totaal vijf verschillende persona's die in bijvoorbeeld de loveseats van Tuschinski en City vertellen waarom ze voor hun favoriete Pathé-bioscoop hebben gekozen.
De campagne, ontwikkeld door Brain Creatives, wordt via print en online video uitgerold in onder meer Het Parool, AT5 en NH Nieuws. Ook is de campagne te zien op diverse outdooruitingen op uitgaansplekken zoals het Leidseplein en Rembrandtplein in Amsterdam.
Credits:
Bureau concept en strategie: Brain Creatives
Productie: Noow/Luca Halma (fotografie), Sebastién Siegenthaler & Dylan Blouw (videografie) en Daniel Visser (vormgeving)
Eindverantwoordelijke Pathé: Annette Reijersen van Buuren
Campagne Manager en coördinatie Pathé: Michelle van Loon
Mediastrategie- en inkoop Pathé: Youri de Jong
Instore Communication Pathé: Quincy Vermeulen
PR & Communicatie: Coopr en Imke van Schaaijk
De droevige verhalen van Team Alzheimer
Team Alzheimer heeft nieuwe 'Alzheimer Socks' gelanceerd, ditmaal ontworpen door designer David Laport. De twee verschillende sokken symboliseren de verwarring waarmee mensen met dementie en hun naasten dagelijks geconfronteerd worden.
Wie Alzheimer Socks koopt, steunt onderzoek dat moet zorgen voor een snelle oplossing komt voor Alzheimer en andere vormen van dementie.
In de online campagnevideo’s voor de Alzheimer Socks staat 'verloren zijn' centraal. Naarmate de hersenaandoening in een gevorderd stadium komt, raken mensen met dementie steeds meer gedesoriënteerd. Zo kun je op het ene moment de deur achter je dichttrekken om naar de winkel te gaan, en het volgende moment verloren in een bos staan. Zonder zicht op de weg naar huis.
De campagne is ontwikkeld door Sunshine and Sausages. 'Geïnspireerd door die droevige verhalen hebben we een drietal korte video’s gemaakt waarin het effect dat dementie op iemands leven kan hebben tot uiting komt in aangrijpende situaties; op het perron, in het bos, maar ook in het verzorgingshuis', aldus het bureau.