De Nationale Week Zonder Vlees, de succesvolle campagne die Nederland al vijf jaar inspireert minder vlees te eten, wordt vanaf 2023 Europees uitgebreid. Dit is is mogelijk dankzij het Europese subsidieprogramma ‘Horizon Action Grant’.
Het eerste land dat aan de beurt is in deze uitbreiding is België, in oktober 2023. Daarna zullen andere Europese landen volgen.
Van keukentafel naar Europa
De Nederlandse Week Zonder Vlees is een initiatief van Isabel Boerdam, die de site De Hippe Vegetariër voerde, en de campagne aan haar keukentafel ontwierp.
'Toen ik in 2018 de campagne voor het eerst tot leven zag komen, was dat een droom die uitkwam', zegt Boerdam. 'Miljoenen Nederlanders werden geïnspireerd om minder vlees te eten. Geweldig.'
80 partners
Het evenement groeide uit en telde maart dit jaar een recordaantal van 80 partners, waaronder de grote supermarkten en tal van andere partijen uit de food en nonfood-industrie. Eén op de vijf Nederlanders deed mee.
Maar klimaatimpact stopt niet bij de landsgrenzen en daarom is het tijd geworden voor een volgende stap, zegt Isabel Boerdam, die opgetogen is over de Europese uitbreiding. 'Stel je eens voor wat onze gezamenlijke impact is als er niet alleen in Nederland, maar ook in de landen om ons heen structureel minder vlees wordt gegeten? Met deze Europese uitrol kunnen we echt een groot verschil maken.'
Over Horizon Europe & Like-a-pro
De internationale uitrol van de Nationale Week Zonder Vlees is onderdeel van het ‘Like-a-pro’-project en gefinancierd door de Europese Unie Horizon Europe is een Europees subsidieprogramma voor onderzoek en innovatie op het gebied van klimaatverandering. Het helpt de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN te verwezenlijken en stimuleert het concurrentievermogen en de groei van de EU. De Horizon Action Grant is onderdeel van het Horizon Europe funding programme.
Green Food Lab, het uitvoerende bureau van Stichting Week Zonder Vlees, is onderdeel van het Like-a-pro-consortium, dat deze subsidie heeft ontvangen. Like-a-pro heeft als doel duurzame en gezonde voeding te vergemakkelijken door alternatieve eiwitten te produceren en mainstream te maken.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!