De Gemeente Amsterdam lanceert de campagne ‘Blijf social’ om het groeiende probleem van zwerfafval in de Amsterdamse parken aan te pakken. De campagne, die de #afvalaltijdindebak meekrijgt, is ontwikkeld door social bureau Lijm Amsterdam.
Volgens Lijm is de gemeente van de hoofdstad al langer bezig om de gebruikers van de verschillende parken te attenderen waar het afval thuishoort: in de afvalbak of mee naar huis. Lijm kreeg de opdracht om nu ook jongeren goed te bereiken, ze aan te spreken op hun a-sociale gedrag en aan te geven hoe ze afval op moeten ruimen.
Insta versus reality
De campagne speelt volgens het social bureau in op het tegenstrijdige gedrag van de jonge Amsterdammer: dat principes bij hen voornamelijk gelden wanneer het online terecht komt. Zo schijnt het op social media zo te zijn dat jongeren met een ingestudeerde pose, glimlach, filter en gif een perfect opgeruimd plaatje posten, dat ver van de opgeruimde werkelijkheid staat. Die Insta versus reality was voor Lijm de basis van de campagne.
Deze story verdwijnt niet vanzelf na 24 uur
De campagne moet stimuleren om het park net zo schoon achter te laten, zoals het op social media lijkt.
‘Want’, zo zegt Lijm, ‘hoewel een story wel verdwijnt na 24 uur, is dat in de praktijk toch echt anders. Daarom hebben we de focus ook gelegd op Instagram en Snapchat, zodat de campagne volledig in de belevingswereld van de doelgroep zit: met een social stijl, muziek en tone of voice. Uiteindelijk moet het de ontvangers stimuleren kennis, houding en gedrag in de werkelijke wereld aan te passen. Verder maken we gebruik van retargeting.’
Social video
Te volgen impact
Lorenz de Valk, strategy director bij Lijm en wonend aan het Westerpark, zegt dat het afvalprobleem al eerder zijn aandacht en interesse had. ‘Als je dan je steentje kan bijdragen met een mooie campagne, waarvan je de impact vanuit je raam kunt volgen, is natuurlijk te gek. Pluim voor de gemeente voor de soepele samenwerking en een open mind voor vernieuwende ideeën.’
Lees ook: Greenpeace wil met urgente Maak Toekomst-campagne dystopisch klimaat-perspectief voorkomen
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!