Deze week was Leroy Niemel, Managing Director Amaru (onderdeel van de Ace-groep), curator van Random Pic(k) Of The Day For A Week. Vijf dagen lang deelde hij zijn inspiratie op de Facebook-pagina van Nils Adriaans (één bijdrage per dag).
Niemel over zijn week: 'De afgelopen week was een bijzondere week voor mijn team en voor mij persoonlijk ook. De week van Keti Koti (1 juli) is altijd een een week waarin er veel gebeurt. Lezingen, publicaties, events, podcasts, tentoonstellingen en creatief werk dat allemaal te maken heeft met een onderbelicht deels van onze geschiedenis, het Nederlandse slavernijverleden. Vanuit Amaru organiseerden wij onze eerste Culturally Courageous Conversations, waarin wij vanuit ons eigen perspectief verhalen deelden over geschiedenis in relatie tot inspiratie en in een panelgesprek ingingen op de invloed van geschiedenis op het nu en hoe dat zich reflecteert in creatief werk. Voor mij komt inspiratie vooral uit mensen en hun verhalen. Als creatief ben je altijd op zoek naar nieuwe impulsen en perspectieven die je eigen blikveld verruimen. Vooral de jeugd vormt wat dat betreft voor mij een hele grote inspiratie bron.'
Hier zijn 5 pic(k)s:
1. Boni
'Een van de bekendste verhalen van verzet tegen het koloniale regime in de 18e eeuw is het verhaal van de Surinaamse verzetsstrijder Boni (ca. 1730–1793). Boni was de zoon van een tot slaaf gemaakte jonge vrouw van Afrikaanse origine. Volgens de overlevering was de vader van Boni een plantage-eigenaar, hier bestaan verschillende verhalen over.
De moeder van Boni ontvluchtte de plantage en sloot zich aan bij een marron stam - de Aluku’s - in het Surinaamse oerwoud. Hier werd Boni rond 1730 in vrijheid geboren. Rond 1765 werd Boni de leider van zijn stam en begon hij een jarenlange strijd tegen het koloniale regime. Plantages werden overvallen, tot slaaf gemaakten werden bevrijd en wapens en voedsel en gereedschappen werden meegenomen het oerwoud in. De strijd van Boni werd zo hevig dat ze als de Boni-oorlogen te boek staan. Het koloniale regime riep een special regiment van het leger in het leven om jacht te maken op Boni en zijn kameraden, Baron en Jolie-Coeur. Na jarenlange strijd was het een verraad waardoor Boni aan zijn einde kwam in 1793. Hij werd onthoofd door een ander stamhoofd die vrede wilde sluiten met het Nederlandse koloniale regime.
Ik leerde voor het eerst over Boni van mijn oom - Ronald Dors - die in de jaren '90 een Thai-boxing gym had in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt, Boni Gym. Hij leerde vele jongeren de kunst van het vechten terwijl hij ook altijd preekte over het belang van mentale kracht. Het logo van de gym bestond uit een zwarte panter die uit een zonnebloem sprong. De zwarte panter representeerde fysieke kracht en de zonnebloem representeerde de zon als bron van leven en mentale kracht. Het verhaal van Boni is een verhaal wat mij tot de dag van vandaag inspireert en waar ik kracht en energie uit haal. Het is een belangrijk onderdeel van een gedeelde geschiedenis.'
2. 'Ze hebben alledrie een andere achtergrond, wat hun podcast Dipsaus veel extra/extra veel jus geeft'
'Ik luister graag naar de podcast van Dipsaus, de podcast door en voor vrouwen van kleur, gemaakt door Mariam El Maslouhi, Ebissé Wakjira-Rouw en Anousha Nzume (zoals op de foto v.l.n.r.). Deze vrouwen zijn altijd scherp, activistisch en spreken altijd vanuit hun eigen perspectief. Ze nemen geen blad voor de mond en hebben alledrie een andere achtergrond wat hun podcast ook veel extra/extra veel jus geeft. Elke keer als ik naar hun podcast luister leer ik weer iets nieuws of haal ik er inspiratie uit.'
3. 'Als het op verandering en vooruitgang aankomt, zullen jongeren altijd een leidende rol spelen'
'De jeugd, jonge mensen zijn voor mij een grote inspiratie. Hun onbevangen kijk op de wereld, hun aanpassingsvermogen en creativiteit en hun rebelse karakter. Als het op verandering en vooruitgang aankomt zullen de jongeren altijd een leidende rol spelen.
Prospect Eleven (changing industries, changing lives), het talent ontwikkelingsplatform van Angelo Bromet en Charity Reingoud in Amsterdam-Zuidoost, is zo’n plek waar veel rauw talent binnenkomt. Jongeren met stuk voor stuk unieke verhalen die de kans krijgen zichzelf te ontwikkelen onder de bezielende coaching van Bromet en Reingoud. De methodiek die zij hanteren, kan ik aanraden aan elke middelbare school in Nederland.
De afgelopen week heb ik weer eens gezien hoe deze jongeren letterlijk het verschil kunnen maken door wie ze zijn. Hamza, Manan en Nisa (hier op de foto) zijn drie van de jongeren. Allemaal een andere achtergrond, Pakistaans, Ghanees en Turks. Allemaal hebben ze een bepaalde drive en hele eigen, bijzondere kijk op de wereld, die voor mij vol zitten met lessen, iets is waar ik dagelijks van leer.
Zij zijn voor mij een enorme bron van inspiratie omdat ze zichzelf elke dag weer buiten hun comfortzone zetten en ik ze zie groeien.
De onlangs overleden Zuid-Afrikaanse artiest Riky Rik zei: “Please believe in young people. Give them as many opportunities as they need to prove themselves. At any cost.” Het is aan ons om de jongeren van nu alle kansen en ervaringen te geven die ze nodig hebben om de wereld te vormen zoals zij die voor zich zien.'
4. Bims Tour Guides - 'Als Zwarte vrouw is ze voor mij een krachtig voorbeeld van hoe je vanuit passie kan ondernemen'
'Een van de mensen die mij blijft inspireren is Vesla Braafheid, medeoprichter van Bims Tour Guides, een organisatie die tours verzorgt door Amsterdam-Zuidoost en onlangs de publieksprijs Boost Je Buurt van de gemeente Amsterdam won. Daarnaast is ze actief als onderwijzer Zwarte geschiedenis. Als Zwarte vrouw, geboren en getogen in Amsterdam-Zuidoost, is ze voor mij een krachtig voorbeeld van hoe je vanuit passie, kennis van je verleden en cultuur kan ondernemen en mensen om je heen kan inspireren.'
5. Iets waar mensen van kleur zich vaak goed bewust van zijn, maar witte mensen wat minder
'Deze afgelopen week lanceerden wij vanuit Amaru onze eerste film, met de titel We Come From Far, een film over identiteit en voorouderlijke lijnen. Hierin wordt getoond hoe ieder mens een gelaagd resultaat is van de generaties die hen voorgingen en hoe dat vandaag de dag gevoeld wordt, met als kernvraag: wat zie jij als je generaties terugkijkt?
Met de film te laten we zien hoe waardevol het is om in je eigen geschiedenis te duiken, te begrijpen hoe jij als mens een resultaat bent van iedereen die je voorging. Iets waar mensen van kleur zich vaak goed bewust van zijn, maar witte mensen wat minder.
Ik denk dat inzicht daarin veel waarde toevoegt, je leert jezelf beter kennen, en je leert een ander beter begrijpen. In de film (die we in samenwerking met HERC hebben gemaakt) hebben we met talent gewerkt vanuit verschillende achtergronden die allemaal op hun eigen manier omgaan met hun geschiedenis.'
Komende week is Emma Branderhorst, regisseur bij Pink Rabbit, curator van #RPOTDFAW. Onlangs won Branderhorst de Young Director Award in Cannes.