Als dit vijf jaar geleden een kop was geweest in de Adformatie dan zou de gemiddelde lezer waarschijnlijk denken dit iemand vergeten was zijn spellingchecker aan te zetten.
Maar anno 2018 is dit volgens Anatoly Roytman van Accenture Interactive de nieuwe werkelijkheid. Daar waar we dachten dat MRCL (Marcel) het artificial intelligence-vriendje van Publicis in deze nieuwe wereld de bureauwereld terug op zijn plek zou zetten, blijken deze woorden ogenschijnlijk effectiever.
Natuurlijk, we bevinden ons allemaal in een transitieperiode. De wereld is minder afhankelijk van communicatie dan vroeger. Het vertrouwen staat onder druk en bestaande markten worden bedreigd door nieuwkomers uit onverwachte hoek. En dat is wellicht ook precies de reden dat de consultancies zich een toegang kunnen verschaffen in de wereld van de marketing- en communicatiebureaus
Toegang
Volgens Rishad Tobaccowala, chief growth officer van Publicis Groupe, zijn er vier redenen waarom consultancies steeds vaker als concurrent aan tafel komen.
1) Ze zitten in de boardroom. En hebben toegang tot de ceo, cto of cio. De wereld van marketing wordt steeds meer data- en corporate strategy gedreven. De consultancies hebben reeds een bestaande relatie en kunnen dus cross selling toepassen.
2) Zij hebben 200 duizend plus medewerkers. Ze vullen de werkplekken van de klant in met hun eigen mensen.
3) Ze spreken het verhaal van de toekomst. Zij hebben geen verleden (zoals de bureauwereld) en kunnen niet beoordeeld worden op dat verleden.
4) Consultancies hebben geen aandeelhouders en denken in een lange- in plaats van korte termijn.
Woorden klinken leuk
En het wordt helemaal makkelijk als organisaties meewerken aan dit fenomeen door cmo’s of cco’s uit het MT of de RvB te halen zoals recentelijk ook weer is gebeurd bij KPN. Het FD berichtte daarover bijvoorbeeld op 28 augustus jl.: ‘Het bedrijf verkleint zijn raad van bestuur van vier naar drie personen. Chief commercial officer Frank van der Post (1961) is daar slachtoffer van geworden. Hij treedt per 15 september terug.’
Maar goed zijn in Six Sigma wil nog niet zeggen dat een Cagency, een samenstelling van consultancy en agency, de klus gaat klaren. Woorden klinken leuk maar zijn geen gegarandeerde oplossing. Er is namelijk nog steeds een cultureel verschil tussen wat ze doen en willen doen. Werken voor mensen door mensen op basis van strategie en creativiteit is echt iets anders dan de kwaliteit verbeteren van het proces. Groot past vaak niet bij klein en alleen de digitale (programmatic) media-inkoop doen is slechts een gedeelte van het totaal. Dan blijft het een deelgebied en wordt het nooit core business.
Signaal
Maar laat het vooral ook een signaal zijn. Onze klanten hebben issues waarbij ze hulp nodig hebben. Of het gaat om de transitie of het gebrek aan vertrouwen. We zijn een beetje vergeten deze positie een goede invulling te geven waardoor we de deur hebben opengezet voor spraakmakers. Het is namelijk niet de hoeveelheid Future Creativiteit die geproduceerd gaat worden door Cagencies met behulp van Experience Architecten. Het is de ziel en daarmee de mentaliteit van het vakgebied die uiteindelijk de werkelijke issues gaat helpen oplossen. Zoals Rishad Tobaccowala zo mooi zegt: ‘Nieuwe bezems vegen schoon maar oude bezems kennen de hoekjes.’
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!