AI verlaagt de drempel maar verhoogt niet de lat

Lucas Nutbey ziet in de impact van AI op marketing dé kans voor bureaus om weer aan de boardroomtafel te komen.

Lucas Nutbey, director of strategy bij Dept,

Mijn LinkedIn-feed is de afgelopen maanden veranderd in een discussieplatform waar voor-en tegenstanders elkaar uitleggen dat AI, creativiteit volledig overbodig maakt, of juist nooit in staat zal zijn goed creatief werk te maken. Opvallend genoeg delen deze AI-profeten en doemdenkers één inzicht: AI zal alles doen veranderen en niets zal meer zijn zoals het ooit was. Volgens mij ligt de waarheid - zoals meestal - ergens in het midden. Simpel gezegd: AI verlaagt de drempel maar is niet in staat om het plafond te verhogen.

Merken kunnen met minder inspanning - en dus met kleinere budgetten - kwalitatief beter werk maken. In mijn ogen een win-win situatie. Ten eerste zorgt het ervoor dat de honderden tot duizenden reclame-uitingen die we als consument per dag te zien krijgen er beter uitzien, relevanter en wellicht zelfs inhoudelijk creatiever zullen zijn. Daarnaast zijn kleinere merken in staat om op een schaal marketing te bedrijven die tot voor kort onhaalbaar was. In een wereld en industrie waar het grote geld regeert, resulteert dit op zijn minst in een iets gelijker speelveld.

Als het niveau over de hele linie stijgt, betekent dit dat merken meer moeten doen om op te vallen. Adverteerders die het geld en de middelen hebben zullen er alles aan doen om de lat hoger te leggen. Met als gevolg dat briefings spannender worden en bureaus meer ruimte en budget krijgen om de randjes op te zoeken. Iets waar de afgelopen jaren, op diezelfde LinkedIn-feed, nogal eens over werd geklaagd: of het nou was over het gebrek aan humor, durf en innovatie of de sea-of-sameness.

En of dit niet al genoeg reden is tot optimisme, is er nog een belangrijk laatste punt. 

Er zijn ook heel wat LinkedIn-posts gewijd aan het verdwijnen van bureaus uit de boardroom. Consultants gingen het afgelopen decennium steeds vaker op deze stoel zitten door de van oudsher door creativiteitgedreven marketingstrategieën te vervangen door een datagedreven aanpak. Een filosofie die bij de top van het bedrijfsleven beter resoneert en waar veel bureaus geen antwoord op wisten te vinden. 

De niet te ontkennen impact van AI op marketing en daarmee ook op werknemers van bedrijven is echter dé kans voor bureaus om weer aan tafel te komen. De wendbaarheid, innovatiekracht en oog voor kwaliteit die bureaus vaak kenmerkt, maakt het mogelijk om merken bij de hand te nemen in een transformatie die zomaar van hetzelfde formaat kan zijn als die van digital. Dat merken strategische hulp zoeken, laten de cijfers nu al zien, IBM heeft aangegeven in 2024 wereldwijd meer dan een miljard omzet rondom gen AI-consultancy te verwachten en met een verwachte Nederlandse data-en-AI markt van 10 miljard euro in 2027, is dat weinig verrassend. 

AI verandert veel, maar niet alles. Net zoals de boekdrukkunst ons ooit in staat stelde kennis te democratiseren. En digitaal de marketingwereld een totaal nieuw speelveld verschaft. Maar het blijft een gereedschap, het is aan creatieven om er iets bijzonders mee te doen. De echte uitdaging zit niet in het verlagen van de drempel, maar in het vinden van manieren om de lat te blijven verhogen. Steeds vaker in samenwerking met AI - maar lang niet altijd. 

Er verandert een boel - maar er blijft ook veel hetzelfde. Hoewel LinkedIn soms anders doet geloven.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie