Rabobank, stop alsjeblieft met de route van pochen en opscheppen

Een bank beweert de twee grootste wereldproblemen, geweld en honger, te gaan oplossen, maar vertelt niet hoe. Onsmakelijke borstklopperij, vindt Jaap Toorenaar.

Rabobank is nogal wat van plan als je de laatste tv-commercial mag geloven. En wat de bank belooft, is werkelijk ongelooflijk. Een paar citaten:

Stel je eens voor dat er genoeg en gezond voedsel is voor iedereen. 

Stel je eens voor dat niemand meer hoeft te vluchten voor honger en dat er minder conflicten zijn.

En stel je nu eens voor dat het een bank is die hiervoor opstaat.

Stel je eens voor dat we samen het wereldvoedselprobleem oplossen. 

En dat je ons aan deze belofte mag houden.

Een samenvatting is snel gemaakt. Rabobank gaat de oorlog de wereld uithelpen. Rabobank gaat de honger, de ondervoeding de wereld uithelpen. En aan die beloftes mag iedereen de bank houden. 

Ongeloofwaardig verhaal

Het is een vreemd verhaal van een weinig bescheiden bank. Wat de wereld zelf nooit gelukt is, gaat Rabobank voor elkaar krijgen. Wat de Verenigde Naties en alle blauwhelmen van de VN vredesmissies niet lukt, wat de Wereldvoedselorganisatie en de Wereldgezondheidsorganisatie niet lukt, wat alle ontwikkelingshulp van de laatste 50 jaar niet lukt, wat organisaties als het Rode Kruis, UNICEF, Oxfam Novib en USAID niet lukt, wat mensen als Bill Gates met al hun miljardenschenkingen niet lukt, gaat Rabobank bereiken.

Het is een volkomen ongeloofwaardig verhaal dat onmiddellijk de vraag oproept: hoe gaat - met alle respect - een kleine partij als Rabobank het onmogelijke mogelijk maken?

Stuurt de bank medewerkers naar de een miljoen onderdrukte Rohingay-vluchtelingen in Myanmar en Bangladesch? Reizen er Rabo-helmen af naar Kigali om een einde te maken aan de burgeroorlog tussen moslims en christenen in de Centraal-Afrikaanse Republiek?

Gaat Rabobank eindelijk rust brengen in Oost- Congo terwijl de bank in het hele land en zelfs in heel Afrika niet één vestiging heeft? (Ja, Rabo Foundation en Rabo Development zitten in een paar Afrikaanse landen, maar alleen UNICEF heeft er al veel meer steunpunten.)

 

Wereldproblemen oplossen, maar met wie?

In bepaalde delen van de wereld daalt de kindersterfte, in sommige landen nog niet. In Sierra Leone haalt een op de zes kinderen het vijfde levensjaar niet. Gaat een heel leger Rabobankers zonder grenzen dit probleem aanpakken?  Nee, dat weten we niet, dat vertelt de bank helemaal niet.

Een bank beweert de wereld te gaan verbeteren en de twee grootste wereldproblemen, geweld en honger, te gaan oplossen, maar vertelt niet hoe. Ja, samen. Samen met wie horen we niet. En de VN, die werken toch ook al decennia lang samen?

Het is alsof ING ons vraagt ons voor te stellen dat er morgen geen aids meer is, geen dementie, geen hartaanvallen, geen spierziekten en geen kanker. En ING gaat dat allemaal regelen, daaraan mogen hen houden.

Goed doen, doe je in stilte

Ik ken boeren, ik kom uit een dorp in Zeeland. En ik weet dat boeren op maandag nooit vertellen wat ze op zondag in de collectezak hebben gestopt. Goed doen, doe je in stilte.

De voormalige Boerenleenbank breekt vandaag met die traditie. De bank schreeuwt nu al uit dat ze kapitalen gaat doneren aan de kerk en de zending. En dat moeten we geloven en geweldig vinden.  

Wat nog onbegrijpelijker is en wat Rabobank toch weet: banken liggen onder vuur of op z’n minst onder een vergrootglas. Ook Rabobank na het Libor-schandaal. Je verwacht dan langere tijd bescheidenheid, zoals ook Jochem de Bruin de bank ooit bescheiden presenteerde, ook al noemde hij ook wapenfeiten.

Maar nee, de bank kiest nu voor grootspraak. Voor onsmakelijke borstklopperij over wat de bank nooit voor elkaar krijgt, ook niet samen. Voor valse beloftes.  

Nooit meer genocide in Rwanda, nooit meer honderdduizenden hongerdoden in Biafra of Ethiopië. Dankzij Rabobank, die opstaat tegen het wereldleed en voor reddende engel en een rechtvaardige God gaat spelen. Samen met... onbekenden.

Nu zal iemand tegenwerpen dat de campagne getest is en dat respondenten hem waarderen. Maar leugens die sommigen geloven worden daarmee geen waarheden.

Ik wijs graag op een overheidscampagne over het belang van Europa met het thema ‘Europa. Best belangrijk’. Ook die campagne kwam goed uit de test, onder met name lager opgeleiden.

Mensen met meer opleiding en taalgevoel vonden het thema absurd. ‘Best belangrijk’ betekent ook: niet heel erg belangrijk. De Tweede Kamer sprak er schande van.

Die fout was onschuldiger dan de onbegrijpelijk misstap die Rabobank nu maakt. En die ons veel sympathie gaat kosten onder mensen die weleens nadenken.

Bescheidenheid siert de mens, zegt men. En zeker banken, in de jaren na de kredietcrisis.   

Jaap Toorenaar is reclameman en Rabo-klant sinds 1960.              

‘      

Reacties:

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Stefan
En ING gaat dat allemaal regelen, daaraan mogen hen houden.
Staat een spelfoutje in volgens mij!

groet
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie