Overslaan en naar de inhoud gaan

Is het gedaan met de aardappel?

Hoewel de gekookte aardappel nog steeds het meest op tafel staat bij de maaltijd, neemt de populariteit snel af.
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

In de jaren '90 was de gekookte aardappel favoriet bij 64 procent van de
Nederlanders. Dat is inmiddels teruggelopen tot 53 procent.

related partner content for mobile comes here

Dat blijkt uit het onderzoek 'Hoe eet Nederland?' van .

Consumenten eten steeds vaker pastaproducten en rijst in plaats van aardappelen. Ook staat het zogeheten AGV-tje (de combinatie van aardappels, groenten en vlees) minder vaak op het menu.
In 1997 kwam het AGV-tje bij 30 procent van de Nederlanders 's avonds op tafel, dit jaar daalde dat naar 19 procent.

Het is de vierde keer dat het onderzoek, uitgevoerd door , werd gehouden.

Soep verdwijnt langzaam uit beeld als voorgerecht, zo blijkt. Het toetje doet het echter goed. In vier van de tien huishoudens staat er dagelijks een nagerecht op op het menu.

Opvallend is dat veel mensen het leuk vinden om te koken, maar dat ze niet erg onder de indruk zijn van hun eigen prestaties.
Slechts 37 procent van de 731 ondervraagde maaltijdbereiders noemt zichzelf een goede kok.
Thuiskoks laten zich in toenemende mate inspireren door de kookbladen in de supermarkten.
Het kookboek blijft echter de allerbelangrijkste inspiratiebron. We hebben gemiddeld negen
kookboeken in huis.

Niet iedereen is even enthousiast over het bereiden van eten. Uit het onderzoek blijkt dat koks in gezinnen met kinderen koken minder leuk vinden. Het blijkt dat hoe groter het huishouden is, des te vervelender de mensen het vinden om te koken.

In de jaren '60 begonnen mensen steeds minder tijd te steken in het koken. Deze trend zet door. In 1997 was de maaltijd in 33 minuten gereed. Anno 2005 is dat 31 minuten.

Een van de redenen van die verkorte kooktijd is de oprukkende wok. Niet alleen heeft bijna elk huishouden een magnetron, maar tegenwoordig ook een wok. De wok was de sterkste groeier de afgelopen jaren.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in