Overslaan en naar de inhoud gaan

Tijdelijk geen meldingen CoronaMelder wegens privacyproblemen

De apps die standaard op het systeem van Android-telefoons zitten, zouden bij gegevens van de corona-app kunnen.
CoronaMelder
Google zou het lek in de 'blauwdruk' waarvan de CoronaMelder gebruikmaakt hebben gedicht, maar het duurt even voordat het probleem ook…
CoronaMelder
Google zou het lek in de 'blauwdruk' waarvan de CoronaMelder gebruikmaakt hebben gedicht, maar het duurt even voordat het probleem ook…

De app CoronaMelder geeft gebruikers twee dagen lang geen meldingen meer als zij in de buurt zijn geweest van een besmet persoon. Coronaminister Hugo de Jonge heeft hiertoe besloten wegens privacyproblemen. De apps die standaard op het systeem van Android-telefoons zitten, zouden bij gegevens van de corona-app kunnen door een privacyprobleem bij Google.

related partner content for mobile comes here

Op die manier kunnen die apps "vaststellen of de telefoon in bezit is van iemand die eerder als besmet is gemeld in CoronaMelder en welke ontmoetingen met besmette personen hebben plaatsgevonden". In een brief aan de Tweede Kamer laat De Jonge weten dat Google heeft gemeld "geen bewijs te hebben dat deze apps daadwerkelijk data hebben verzameld en gebruikt".

Onderzoek

Nederland is afgelopen donderdag al op de hoogte gesteld van het probleem bij Google, zegt de bewindsman. Daarna is Nederland "direct een technisch onderzoek gestart om de gevolgen in kaart te brengen". Uit dat onderzoek is woensdag gebleken "dat het inderdaad zo is dat gegevens van gebruikers gelezen kunnen worden door onbevoegde partijen".

Google zou het lek in de 'blauwdruk' waarvan de CoronaMelder gebruikmaakt hebben gedicht, maar het duurt even voordat het probleem ook daadwerkelijk op alle telefoons is opgelost. 'Daarbij bleken ze nog niet op de hoogte van de mogelijkheden voor misbruik die door onze experts aan hen zijn gemeld', schrijft De Jonge. De reactie van Google noemt hij dan ook "onvoldoende bevredigend". Daarom worden 48 uur lang geen meldingen gestuurd.

In die tijd wordt gecheckt of het lek daadwerkelijk is gedicht. Mocht het probleem inderdaad zijn verholpen, dan ontvangen gebruikers van de app na die tijd weer meldingen "en worden de waarschuwingen alsnog gestuurd".

Afgelopen maandag werd privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens ingeseind.

(ANP)

Lees ook:

Coronamelder: Bedreiging van privacy door moreel appèl op solidariteit?
Campagne CoronaMelder laat zien dat je de app vooral gebruikt om een ander te beschermen
Knaap (MediaMonks): 'De aanbestedingen van de overheid moeten op de schop'

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in