Sterke eigen merken
Ooit waren huismerken goedkope imitaties van merkproducten. Een golf van innovaties heeft echter complete, eigen merk-voedingslijnen opgeleverd, zoals Sainsbury’s ‘Blue Parrot Café’, Tesco’s ‘Finest’ en Waitrose’s gezondheidslijn ‘Perfectly Balanced’. Sainsbury gaat zelfs nog verder en stelde zes brandmanagers en twee marketingmanagers aan, voor de verdere ontwikkeling van de eigen merklijnen en ondersteuning met reclamecampagnes (met TV-chef Jamie Oliver).
Vormen dergelijke ontwikkelingen een bedreiging voor grote merken? Sainsbury vindt van niet: Sainsbury’s eigen lifestyle-lijnen voorzien in specifieke consumentenbehoeften en proberen niet de grote merken te vervangen. Ook in ‘pull’termen zouden retailers niet aan grote merken ontkomen: klanten willen keuze en verwachten bepaalde merken in het schap.
Vacatures
Accountmanager
SpottaExterne communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisAccountmanager New Business
SpottaFeit is echter dat de totale huismerkenpenetratie rond 52% ligt; voor verpakte kruidenierswaren is dit 35-45%. Daarbinnen is vooral de penetratie van verpakte, gekoelde versproducten (tussen 1996 en 2000) gestegen tot 46%, omdat supermarkten juist daar een voordeel onderkenden en met innovaties vóór liepen op fabrikanten. Merken die in het koel/verssegment iets willen betekenen, moeten dan ook niches aanboren en innoveren. Bekende, gerespecteerde merken hebben hiervoor een goede uitgangspositie, ook als ze in het voetspoor van retailers treden.
Omdat er echter teveel merken zijn, zullen alleen de sterkste overleven. Waar plaats is voor twee merken, waarvan één eigen merk, zullen secundaire merken verdwijnen. Geen wonder dat P&G en Unilever hun merkenportefeuille uitdunnen en mondiale supermerken bouwen waar geen supermarkt omheen kan.
<#FONT SIZE=1>Bron: marketing week<#/FONT>
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid