Overslaan en naar de inhoud gaan

Ondoorzichtige geldstromen in media worden aangepakt

Het FD van vandaag meldt dat de mediasector nog dit jaar inzicht moet geven in de geldstromen tussen de adverteerder, het mediabureau en…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Het van vandaag meldt dat de mediasector nog dit jaar inzicht moet geven in de geldstromen tussen de adverteerder, het mediabureau en het medium.

related partner content for mobile comes here

De sector ligt al enige tijd onder vuur vanwege vermeende misstanden met facturen bij mediabureaus. Zij zouden hierdoor euro 80 miljoen extra inkomsten hebben, ten koste van de adverteerder.

Loek Hermans, voorzitter van het Nederlands Uitgevers Verbond (), en Hans Hillen, voorzitter van de koepel van reclamemakers en adverteerders (), willen dat alle partijen op korte termijn bij elkaar komen om het systeem transparant te maken.

Vanaf 1 januari 2007 moet er een convenant liggen. Bij een overtreding van het convenant denken de voorzitters aan een royering als lid van de organisaties.

Mediabureaus zijn de link tussen de adverteerders en de media. Zij geven adverteerders advies en kopen advertentieruimte in bij de media.

Door onder meer de kortingen die de media geven op advertentieruimte niet door te spelen naar de adverteerder, die daarna wel de volledige rekening betaald, zouden de mediabureaus miljoeneninkomsten genereren, zo blijkt uit onderzoek van Henk Borst van Media Inzicht.

Verder zou hiermee de onafhankelijkheid van het advies in het geding zijn.

Dit spook van de 'surcommision' gaat al heel rond in de mediasector. De een kaart het aan, de ander ontkent het ten stelligste.

Eerdere pogingen van belangenorganisaties om de transparantie in de geldstromen te bevorderen, zijn mislukt. Desondanks rekenen Hillen en Hermans op een oplossing. 'Het moet gewoon transparant worden. Punt. Klaar', zegt Hermans.

'Transparantie en een gelijk speelveld zijn de wachtwoorden van de moderne economie. Het kan niet zo zijn dat niet-beursgenoteerde bedrijven op dat punt meer vrijheden hebben', zegt Hillen.

Het NUV stuurde begin november een brief naar 22 marktpartijen om snel tot een gedragscode te komen. Daarop hebben zo'n 60 procent van alle aangeschreven partijen gereageerd.

NUV-directeur, Jan Bommer, vindt het een taai dossier. 'De problemen worden ontkend of de bereidheid is er niet om de misstanden op te geven.'

Een herinnering van de oproep volgt. Volgens voorzitter Hermans zit in februari of maart iedereen bij elkaar.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in