Merkwaarde bepalen blijft lastig
Die 50% komt uit een onderzoek onder honderd Duitse ondernemingen die aangesloten zijn bij de German Brand Association. Dat percentage is nog wat hoger bij fmcg (63%) en duurzame goederen (53%), maar logischerwijs lager bij dienstverleners (43%) en industrie (18%). Er zitten wat haken en ogen aan het bepalen van de waarde van een merk. Alleen de kosten en opbrengsten die direct gerelateerd kunnen worden aan het merk, kunnen worden meegenomen in de merkbepaling en vervolgens op de balans worden gezet. Dat is geen zuivere aanpak, want wat doe je met de indirecte kosten?
Daarnaast is de vraag hoe lang een merk in economisch opzicht mee zal gaan. Dat is moeilijk te voorspellen. Ook is het lastig uit te rekenen wat het toekomstig potentieel van een merk is, wat er mee verdiend kan worden. Die toekomstige waarde is nodig om de huidige balanswaarde van een merk goed vast te kunnen stellen.
Vacatures
Accountmanager New Business
SpottaAccountmanager
SpottaExterne communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisMaar aan deze waarderingsproblemen wordt gewerkt door experts. Dat moet ook wel, want na alle fraudeperikelen van de laatste jaren, beginnend bij Enron en voorlopig eindigend bij Ahold, wordt een zuivere balans steeds meer noodzaak. Daar hoort een juiste, eenduidige merkwaardering bij.
Bron: Fast Company
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid