Het Industriële Internet of Things is groter dan je denkt
door Michiel Verheij *
Het Internet of Things (IoT) is dit jaar een belangrijk thema. Op consumentenelektronicabeurs CES hielden ongeveer 900 van de in totaal 3500 exposanten zich op de een of andere manier bezig met het Internet of Things. Toch is de consumententak van het IoT op dit moment nog niet veel meer dan een hype. Dit in tegenstelling tot het vaak onderbelichte gedeelte van het IoT: het Industrial Internet of Things (IIoT). Deze sector maakt al jarenlang ongemerkt een enorme groei door en staat op het punt om complete industrieën en zelfs hele voortbrengingsketens te transformeren.
Vacatures
Accountmanager New Business
SpottaExterne communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisAccountmanager
Spotta
Het gaat om mensen, data en intelligente machines die met elkaar verbonden worden, met verstrekkende gevolgen voor de productiviteit, de efficiëntie en het functioneren van bedrijfssectoren over de hele wereld. Het Industrial Internet of Things speelt zich af in de industriële omgeving en houdt zich schuil in de machines, de logistieke stromen, de productienetwerken en de productieketens en het zal sneller voor grote veranderingen gaan zorgen dan het Internet of Things voor consumenten. En toch blijft dit onderdeel onderbelicht. Jammer, want er zijn meer dan genoeg indrukwekkende voorbeelden. Hieronder een kleine opsomming.
John Deere: van reactief naar proactief
Producent van landbouwmachines John Deere heeft grote stappen gemaakt op het gebied van voorspellend onderhoud. Condition Based Maintenance (CBM), ook wel Preventive of Predictive Based Maintenance genoemd, is een onderhoudsstrategie die zich richt op het verlengen van de levensduur van een machine, het verhogen van de productiviteit en het verlagen van de dagelijkse operationele kosten. In tegenstelling tot periodiek onderhoud, richt CBM zich op de actuele status van de machine, zodat er actie kan worden ondernomen voor er iets kapot gaat. Dit is mogelijk dankzij sensoren die de temperatuur van de machine, de oliestatus en de omgevingstemperatuur bijhouden. CBM draagt zo bij aan een beter beheersbare gezondheid van de machines van John Deere. Onverwachte storingen en noodreparaties hebben een negatief effect op de uptime en dragen niet bij aan de John Deere waardepropositie. Feit is dat een kleine storing kan leiden tot een grote storing als deze niet opgepakt wordt en CBM zal voor veel bedrijven de eerste kennismaking met het IIoT zijn: van reactief en periodiek onderhoud, naar voorspellend en proactief onderhoud.
Verdict met een groots product
Verdict is een relatief klein bedrijf uit de Achterhoek, dat ontzettend goed is in het monitoren van 'de koude keten', oftewel de supply chain van producten die koel moeten blijven. Verdict ChainView is een volledig geïntegreerd monitoringsysteem voor de voedsel- en landbouwindustrie en het wordt tegenwoordig zelfs ingezet in de farmaceutische sector. Verdict ChainView bewaakt met behulp van dataloggers en sensoren de relevante kwaliteitsparameters van producten tijdens de hele productiecyclus tot de aflevering bij de eindgebruiker. De verzamelde data wordt automatisch geanalyseerd en bij afwijkingen van de norm worden medewerkers op de hoogte gesteld. De informatie kan wereldwijd via het internet worden opgevraagd, zodat beschadigde of onveilige producten onmiddellijk uit de handel kunnen worden genomen, waar ze zich ook bevinden in de productiecyclus of de logistieke processen.
Taleris houdt vliegtuigen in de lucht
Taleris, een samenwerkingsverband tussen Accenture en GE Aviation, helpt luchtvaartmaatschappijen bij het voorspellen, voorkomen en herstellen van operationele storingen, om zo de efficiëntie te vergroten en de kosten te verlagen. Met sensoren die zijn uitgerust met predictive analytics technologie worden vliegtuigen van “de neus tot de staart” gemonitord en kunnen er aanbevelingen voor onderhoud worden gedaan nog voor er problemen ontstaan. Je ziet Taleris terug in veel publicaties over het Internet of Things en dat is niet voor niets: ze leveren niet alleen een dienst, maar een volledig platform.
Victron Energy
Een ander voorbeeld van IIoT in de praktijk dat een volledig open source platform biedt en waar we - eerlijk is eerlijk - bovendien zelf aan mee hebben gewerkt, is dat van Victron Energy. Victron Energy, gehuisvest in onder andere Almere, Eindhoven en Groningen, is een wereldwijd bekende producent van mobiele stroomoplossingen zoals acculaders, omvormers en zonnepanelen. De producten van het bedrijf worden in diverse markten gebruikt, van de Amerikaanse Marine tot de trucks van DAF. Een deel van de producten van Victron Energy wordt op afgelegen of bewegende locaties gebruikt. Daardoor kan het moeilijk zijn om deze systemen te monitoren en te beheren. Om die reden heeft Victron Energy zijn producten intelligent gemaakt, wat de mogelijkheid biedt ze met elkaar te laten communiceren via een netwerk. Dit netwerk kan data verzamelen van de stroominstallatie en deze vervolgens via een gsm-module doorsturen naar een centrale database. Voor VRM (Victron Remote Management) hebben we de webapplicatie helpen ontwikkelen. VRM was de kinderschoenen ontgroeid en het werd tijd om in hoog tempo en voor een goede kwaliteit meer waarde aan de tool toe te voegen. Door deze applicatie moeten beheerders van elektrische installaties snel en efficiënt hun werk kunnen doen. We zijn trots te hebben meegewerkt aan de toekomst van het internet. Deze nieuwe ontwikkeling maakt dat we op dit moment al kunnen spreken van een (Victron) Internet of Things.
Ireal houdt complete infrastructuren in de gaten
Ook een mooi voorbeeld van eigen boidem: Ireal is een Nederlands bedrijf dat zich voornamelijk bezighoudt met het monitoren en en op afstand bedienen van pompen, gemalen en graafproducten. Hun oplossing H2gO is een open procesinformatiesysteem, ontwikkeld voor real time monitoring, besturing en alarmering van complete infrastructuren. H2gO is een webhoofdpost, overal toegankelijk via internet en volledig afgestemd op de meest actuele standaarden in de watersector. Met H2gO kunnen installaties en machines in het veld op afstand beheerd, gemonitord en bestuurd worden. Het systeem wordt toegepast bij een breed scala aan organisaties en samenwerkingsverbanden in de watersector en Ireal staat op het punt om flink te groeien.
Xively schakelt mensen in
Xively (voorheen Pachube) is een wereldwijde onderneming die zijn bestaan heeft te danken aan de nucleaire ramp in Fukushima. Het biedt een Internet of Things platform as a service en werd ingezet door vrijwilligers om de nucleaire fallout door heel Japan te meten met onderling verbonden Geigertellers. Xively is momenteel bezig met het overnemen van veel bedrijven die wel Internet of Things diensten aanbieden, maar die zelf geen platform hebben.
Sophia van 247TailorSteel snijdt staal op maat
247TailorSteel uit Winterswijk is een goed voorbeeld van het feit dat het Industriële Internet of Things zich al aan het voltrekken is, zonder er veel over wordt gesproken. Dit bedrijf heeft zichzelf omgevormd van een groothandel in plaatstaal naar een databedrijf, door te investeren in een softwareplatform waarmee klanten zelf hun tekeningen kunnen uploaden en het materiaal kunnen kiezen, waarna het eindproduct snel en foutloos door robots uitgerust met lasersnijders wordt opgeleverd. Met de Sophisticated Intelligent Analysis (Sophia) software is het een stuk eenvoudiger geworden om staal op maat te bestellen. In plaats van als bedrijf zelf een staalplaat te bestellen, berekeningen te maken en het gewenste eindresultaat te maken, kun je nu met een paar drukken op de knop Sophia alles voor je laten regelen. Inmiddels zijn er business units in Winterswijk, Bremen en binnenkort ook Keulen, die allemaal worden aangestuurd via de centrale computer.
Ravas iForks maken een draadloze weegschaal van elke vorkheftruck
iForks is ’s werelds eerste draadloze set weegvorken voor vorkheftrucks, reachtrucks en smalle-gangen-heftrucks. Doordat alle componenten volledig geïntegreerd zijn in de vorken kent iForks geen enkele externe bekabeling en kan het weegsysteem binnen enkele minuten aangebracht worden op elke heftruck. Elke last die met de heftruck wordt opgenomen, is vanaf dat moment direct nauwkeurig gewogen. De beide weegvorken communiceren het opgenomen gewicht met de indicator in de cabine via Bluetooth.
WP Kemper en de slimme deeghaak
Hoe veel intelligentie kun je in een eenvoudige deeghaak stoppen? Meer dan je denkt: Bakkerij WP Kemper had tot voor kort nog altijd een operator nodig om handmatig te controleren of het deeg de juiste dikte had. Samen met de universiteit van Bonn werd er een connected deeghaak ontwikkeld die zelf kan voelen of het deeg goed is. De deeghaak past zich nu automatisch aan de toestand van het deeg aan en de onontbeerlijke kennis van professionele bakkers is nu in de machine geïntegreerd.
De voorbeelden hierboven vormen al een behoorlijke lijst. Toch zijn er nog vele andere mooie initiatieven te vinden van het IIoT in de praktijk. Wat opvalt is dat vooral de bedrijven die een volledig platform ontwikkelen en een volledig ecosysteem aanbieden een enorme groei doormaken. Wat nog maar eens de noodzaak voor een open standaard benadrukt. We moeten elk apparaat vanaf elk platform kunnen verbinden en laten communiceren met alle andere apparaten.
* Michiel Verheij is Product Owner / Consultant bij TriMM
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid