Google riskeert Franse boete voor tonen reclames in Gmail
Google riskeert een boete in Frankrijk omdat het gebruikers van Gmail advertenties voorschotelt. De Oostenrijkse privacyorganisatie noyb heeft een officiële klacht hierover ingediend bij de CNIL; de Franse privacytoezichthouder. Volgens noyb zijn de reclames in Gmail spam omdat Google ze toont zonder expliciete toestemming van gebruikers.
Onder meer Techcrunch schrijft over het nieuws. Een advocaat van noyb zegt tegen de techwebsite: 'Het is vrij eenvoudig. Spam is een commerciële e-mail die zonder toestemming wordt verzonden. En het is illegaal. Spam wordt niet legaal alleen omdat het wordt gegenereerd door de e-mailprovider.'
Vacatures
Accountmanager
SpottaAccountmanager New Business
SpottaExterne communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisGoogle toont ook in Nederland reclames in Gmail.
Klachten
Op de bovenstaande afbeelding illustreert de privacyorganisatie hoe Google reclames in de Gmail-app toont.
Wat noyb stoort is dat gebruikers geen akkoord geven voor de advertenties, maar ook dat de reclames boven e-mails staan en zonder datum komen. Dat het om advertenties gaat en niet om e-mails, blijkt alleen uit de groen/witte vermelding onder de titel. Noyb is niet te spreken over die vermelding.
CNIL
E-mailmarketing vereist de toestemming van de gebruiker. Omdat noyb van mening is dat Google die toestemming niet vraagt (Gmail-gebruikers moeten akkoord gaan met de Gmail-voorwaarden), wil het dat de Franse toezichthouder CNIL Google beboet. En uiteraard dat Google zijn werkwijze aanpast.
Dat noyb naar CNIL stapt en niet naar een andere Europese privacytoezichthouder, komt omdat de organisatie vindt dat Gmails advertentiemethode valt onder de ePrivacy Directive. En niet onder de AVG-privacywet. Als de CNIL dat ook vindt, hoeft het niet te overleggen met andere Europese privacyorganisaties om tot een oordeel en eventuele boete te komen. CNIL kan dan op eigen initiatief een boete uitdelen. Wat CNIL al meermaals gedaan heeft voor andere privacyovertredingen van Google.
Zo kreeg Google eind vorig jaar een boete van 150 miljoen euro rondom cookies en een boete van 50 miljoen euro omdat Google geen legale basis heeft om gepersonaliseerde advertenties te gebruiken.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid