Overslaan en naar de inhoud gaan

Google en het Chinese mijnenveld

Het zit Google niet mee in China. Eerst had je het gedonder met de introductie van een Chinese zoekmachine die medewerking verleent aan de…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Het zit Google niet mee in China. Eerst had je het gedonder met de introductie van een Chinese zoekmachine die medewerking verleent aan de Chinese censuur; en nu .

related partner content for mobile comes here

'Gu Ge' heet de Chinese Google, en het betekent zoiets als 'Valleigezang'. De twee karakters zijn gekozen vanwege hun klankverwantschap met 'Google', gecombineerd met de positieve betekenis die aan de karakters wordt toegekend.

Zulke dingen luisteren nauw in China: het kiezen van de juiste naam is als het navigeren van een mijnenveld. Daarover kan bijvoorbeeld Coca-Cola meepraten. De eerste jaren van zijn Chinese bestaan sleet het drankje onder een uit vier karakters bestaand merkbeeld dat weliswaar de klanken Ko-Ka-Ko-La goed weergaf, maar letterlijk vertaald betekende. Het verhaal luidt dat de karakters ooit waren uitgekozen door een secretaresse in het Coca-Cola-hoofdkantoor in Guangzhou, die geen idee had wat er op het spel stond.

Sinds de 90er jaren heet het drankje 'Ke Kou Ke Le', wat een woordspeling is op 'Smakelijke frisdrank' respectievelijk 'Happy smaakje'. 'Ke Le' is inmiddels zelfs het Chinese woord voor 'frisdrank' geworden.

Terug naar Google, dat vastbesloten moet zijn geweest niet in deze val te trappen. Maar helaas, een mijnenveld bevat vele mijnen. 'Valleigezang' klinkt niet alleen pastoraal in het Nederlands, maar ook in het Chinees. En dat stellen de jonge Chinese digerati, die graag afstand nemen van het onontwikkelde, straatarme en onbeschaafde Chinese platteland, beslist niet op prijs.

Arme boeren die zingend in een achterafvallei de oogst binnenhalen zijn niet 'cool' in de ogen van Gu Ge's beoogde doelgroep. En Google hoort cool te zijn. De onvrede heeft zelfs al aanleiding gegeven tot een online petitie in de vorm van een website met de toepasselijke naam , waarop al duizenden steunbetuigingen zijn verzameld.

Zakendoen in China valt niet mee.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in