Overslaan en naar de inhoud gaan

Amazon schaalt agressieve videoreclames op mediaspelers terug na klachten van gebruikers

Eind vorig jaar introduceerde Amazon prominent aanwezige videoreclames op Fire TV-mediaspelers. Gebruikers waren niet blij.
Amazon Fire TV Shutterstock
Een televisie met Fire OS-software
© Afbeelding: Shutterstock
Amazon Fire TV Shutterstock
Een televisie met Fire OS-software
© Afbeelding: Shutterstock

'Een manier om als gebruiker nieuwe content te ontdekken.' Zo omschreef Amazon de keuze om per eind 2023 ongevraagd op de tv een videoreclame met geluid af te spelen nadat de gebruiker zijn smart-tv of mediaspeler opstart. Gebruikers reageren woest op de beeldvullende advertentie, die zij te zien krijgen voordat ze een app als YouTube of Netflix kunnen opstarten. Amazon neemt de kritiek nu ter harte en maakt de reclamevorm minder opdringerig.

related partner content for mobile comes here

Reclamevorm op de schop

De nieuwste reclamevorm, bedoeld om Amazon meer te laten verdienen aan zijn Fire OS-tv's en Fire TV-mediaspelers, hanteert een opt-out-model. Kortom: alle gebruikers krijgen ermee te maken, behalve wie zelf in het instellingenmenu aangeeft dat hij geen reclame wil zien na het opstarten van de tv of mediaspeler. En eigenlijk wil niemand direct een reclame voor een film of serie zien, zo blijkt uit de feedback van gebruikers. 

Om die reden voert Amazon nu meerdere veranderingen door. De reclame start niet meer direct na het opstarten van het apparaat, maar met een kleine vertraging. Wie tijdens die vertragingstijd een app aanklikt, slaat de reclame over. Wacht je langer en krijg je een reclame te zien, dan kun je die overslaan door op de thuisknop van de afstandsbediening te klikken. Tot slot toont Amazon de ongevraagde reclame niet meer schermvullend, maar op een kleiner deel van het tv-scherm. Zo kun je als gebruiker eenvoudiger een app aanklikken om de reclame te verlaten, lijkt het idee.

Ook in Nederland

Amazon verkoopt zijn Fire TV-mediaspelers in veel landen, waaronder Nederland. Smart-tv's met Fire OS zijn met name populair in de Verenigde Staten. In Nederland verkoopt alleen Panasonic tv's met Fire OS. 

De veranderingen in de besproken reclamevorm rollen via een software-update uit naar alle moderne mediaspelers, weet Cord Cutters News.

Reclames op mediaspelers en smart-tv's zijn gebruikelijk. Merken als Samsung (Tizen), LG (WebOS) en Google (Android TV en Google) tonen de gebruiker ook reclames voor onder meer series en films. Die advertenties worden vaak betaald door streamingdiensten, die strijden om de aandacht van de tv-kijker die lang niet altijd weet wat hij gaat kijken.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in