Bunq-bank heeft een kort geding aangespannen tegen NRC Handelsblad dat berichtte over medewerkers van de bank die zonder beletsel stiekem kunnen gluren op de rekeningen van klanten.
In het stuk wordt ingegaan op de privacy van zowel klanten als medewerkers van Bunq. Wie bij Bunq werkt kan zonder problemen de rekeningen inzien die er lopen, ook van collega’s.
Topman Ali Niknam kwalificeert het stuk op LinkedIn als een ‘een nieuw dieptepunt in de berichtgeving van het NRC’, omdat het nieuwsmedium ‘besloot namen van medewerkers te publiceren. Wij hebben meteen en herhaaldelijk geprobeerd in contact te komen, maar na dagen van stilte hebben we nog altijd geen inhoudelijk antwoord van NRC mogen ontvangen.’
Kwaadaardige bedoelingen
In een brief aan NRC neem media-advocaat Christiaan Alberdingk Thijm alle ruimte om de ‘kwaadaardige bedoelingen’ van NRC te benoemen, maar in de sommatie komt het uiteindelijk neer op twee punten.
Een eerste is dat NRC de 'feitelijke onjuistheden' verwijdert en aangehaalde teksten uit de Slack-discussie verwijdert. Deze is vertrouwelijk volgens Bunq en ‘buiten de juiste context gepubliceerd’.
Daarnaast wil Bunq dat de namen van medewerkers die deelnamen aan een interne Slack-discussie uit het stuk worden gehaald, omdat hun privacy daarmee is geschonden.
NRC heeft aan deze eis inmiddels gevolg gegeven. Onderaan het artikel meldt het nieuwsmedium: ‘Op 1 juli heeft NRC besloten op verzoek van Bunq de gebruikersnamen in het genoemde Slack-gesprek te anonimiseren.’ Ze zijn vervangen door een letter. Volgens adjunct-hoofdredacteur Melle Garschagen gaat het overigens niet om namen van medewerkers, maar om gebruikersnamen op Slack.
Garschagen: ‘We hebben gemerkt bij Bunq dat deze mensen dat niet fijn vonden. Als je namen noemt en de mensen die je opvoert daar iets van vinden, nemen we dat serieus.’
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!