1. Search marketing gaat hard en wordt artificial intelligent
Google heeft met de Hummingbird-update feitelijk een geheel nieuw algoritme ontwikkeld: de motor achter Google’s zoekresultaten. Deze introductie was eigenlijk de grootste verandering aan Google sinds 2002, zo zegt men zelf. Dit naast het feit dat er jaarlijks een kleine 500 updates aan het algoritme worden verricht. Met nog meer toepassingen die gebaseerd zijn op artificial intelligence (context, locatie, combinatiewoorden, doel) wil Google ons nog betere zoekresultaten leveren. Google’s testen met display ads voorspellen voorzichtig ook hun volgende stap in verdere exploitatieplannen rondom search. Interessant en belangrijk om te volgen.
2. Tablets blijven groeien, maar vergeet vooral mobile niet
De mobiele telefoon, smartphone zo u wilt, staat inmiddels zo centraal in ons leven, dat het gebruik ervan en marketingtoepassingen echt onze volle aandacht vragen. Uit onderzoek (Bron: Pew Research Centre, september 2012) blijkt dat gebruikers tussen de 18 en 24 jaar gemiddeld 109,5 berichten per dag uitwisselen en de gebruikstijd van het device neemt alleen nog maar verder toe . Dit betreft wel de toekomstig belangrijke mediadoelgroep van 20- tot 49-jarigen. Kortom, een uitdaging voor ons allen om hiervoor de juiste mix te vinden tussen bereik, relevantie en effect.
3. Gebruik Social Media vooral social, niet om te zenden
Om optimaal gebruik te maken van Social Media zal het lang niet meer voldoende zijn om als marketeer te sturen op het aantal likes dat je kan genereren op Facebook. Het klantcontact moet centraal staan en daarmee de dialoog over de vraag waaróm men producten en diensten zo goed vindt (of waarom het beter kan, en hoe). Het plaatsen van een Facebook-link en eenvoudig bereik opbouwen of laten weten dat je bestaat, voldoet echt niet meer. Het hoe en waarom van de toegevoegde waarde van je merk moet worden verdiept want de online concurrentie neemt per dag toe en tegelijkertijd wordt de online consument kritischer en vooral ook mondiger.
4. Mediabesteding van print naar display en retargeting
Display zorgt in 2014 voor verschuivingen van mediabudget, en dan met name voor video en pre-rolls. Het steeds beter kunnen targeten op zowel reguliere als rich media display en video en het steeds grootschaliger gebruik van data, laat dit channel in mediabestedingen toenemen. De economische realiteit heeft inmiddels veel adverteerders doen inzien dat online performance advertising hun business op een slimme en effectieve wijze heeft geholpen: meetbaar, stuurbaar en uiterst flexibel. Dat geldt zowel voor search als via display. We zullen vooral vanuit print steeds meer traditionele mediabesteding zien verschuiven naar deze vormen. Het toenemend besef dat retargeting een heel adequaat middel is om je performance te verbeteren en je beperkte middelen nog beter te gebruiken, veroorzaakt sterke toename aan bestedingen op dat terrein.
5. Marketing accountability op basis van customer journey en conversie-attributie
In het verlengde van de inzet op Performance door adverteerders, ligt het meer grip krijgen op en inzicht krijgen in wat er feitelijk gebeurt met de bestede media-euro. Dat is mogelijk via kennis van de customer journey en conversie-attributie. Het willen weten waar de euro blijft, is ook in 2014 in toenemende mate belangrijk voor non-digital inzet, als tv en radio.
Kortom, ons vakgebied en de manier waarop we klanten bereiken, verandert voortdurend. De ontwikkelingen die wij nationaal en internationaal in ons netwerk zien, houden wij ook nauwgezet bij, maar ik ben ook benieuwd wat u van bovenstaande ontwikkelingen denkt, dus laat dat weten. Of zoek me gerust binnenkort op tijdens een Nieuwjaarsborrel.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!