Unilever steunt het World Food Program. De commercials van Blueband waren al op de televisie terwijl de website generiek bleef. TE generiek voor een media-offensief, zoals ik al schreef in mijn eerdere blog. Blueband beloofde meer informatie op 2 juli. Ik beloofde u te kijken en kan niets anders stellen dan dat de heren en dames van Blueband geweldig presteren met een geïntegreerd pakket van informatie en uitnodiging tot participatie.
Vandaag is officieel de samenwerking aangekondigd tussen Unilever en het WFP. Unilever biedt (in ieder geval de komende drie jaar) haar kennis aan in de strijd tegen ondervoeding en geeft bovendien financiële hulp. De samenwerking wordt als eerste ingevuld door de zogenaamde ‘Family Goodness’- merken, zoals Blueband. Onder het motto ‘Geef een kind een maaltijd’ doneert Blueband geld aan het World Food Program. Zij kopen er schoolmaaltijden mee voor kansarme kinderen in Kenia. Blueband ‘weet wat kinderen nodig hebben’ en in de armste gebieden in Kenia is dat onderwijs en een volle maag om zich op de les te kunnen concentreren. Dus doneert Blueband automatisch een maaltijd aan een kind bij aankoop van twee Bluebandproducten met een rode actiesticker. Wie een extra bijdrage wil leveren wordt daartoe op de website concreet uitgenodigd (voor 16 euro krijgt een kind een jaar lang een maaltijd op school). Bovendien is er een speciaal initiatief waarin kinderen worden uitgedaagd mee te denken over oplossingen voor het hongerprobleem in Afrika. En dit alles zonder melodrama of vals sentiment. U moet vooral eens kijken.
Alles klopt in deze campagne: aansluiting bij de activiteiten van het bedrijf, de kernwaarden van het merk en de emotie van de consument. Commercie en charitas gaan hand in hand door zelf de eerste stap in ondersteuning te zetten en de consument te vragen om mee te doen. Bij de inzet van die actiezegels kan de cynicus zijn vraagtekens zetten. Is het zoiets als bonuspunten ten behoeve van de Keniaanse schooljeugd maar selectief ingezet puur om de sales te verhogen? Dat vraagt supermarktonderzoek. Anderzijds: zelfs al is dat zo, dan nog is de wijze waarop wat mij betreft OK. Het is zeer gangbaar om de consument aan te zetten tot kopen door te appelleren aan zowel diens rationele als aan diens emotionele beweegredenen. Als ‘familiegevoel’ een belangrijke waarde is, waarom zou kinderhulp dan geen reden kunnen zijn?
Blueband is zo’n echt traditioneel gezinsmerk dat volgens mij van ouder op kind overgaat. Ik was nooit een Blueband-kind en voel me ook zeker geen Blueband-moeder. Maar dit initiatief raakt me. De basis is goed en de uitwerking prachtig. Hulde.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!