IN HET KORT
iBeacons, of beter nog: 'beacons' want iBeacon is alleen de naam die Apple aan haar implementatie ervan geeft, zijn apparaten die uitgerust zijn met de Bluetooth LE technologie. Dit kunnen computers of smartphones zijn maar ook hele simpele apparaatjes die niks anders doen dan het uitzenden van een signaal. En met deze signalen kunnen slimme toepassingen worden ontwikkeld.
DE TECHNIEK
Bluetooth LE is een nieuwe superzuinige techniek die weinig meer te maken heeft met de oude Bluetooth standaard. LE staat voor Low Energy; een Bluetooth LE apparaat werkt tot twee jaar op één enkele knoopcel-batterij. Apple heeft dit ingebouwd in haar mobiele apparaten vanaf de iPhone 4s en iPad 3 en het zit ook al in de nieuwste Macbooks en Mac mini's. Intussen is Bluetooth LE ook beschikbaar voor Android; vanaf Android versie 4.3.
ALLES DRAAIT OM DE APP
Natuurlijk is het niet zo dat je smartphone automatisch reageert op elke beacon die binnen bereik komt. Daar zijn apps voor nodig. Dit heeft als nadeel dat het een extra drempel opwerpt. Je klanten moeten eerst je app installeren voordat ze gebruik kunnen maken van je beacons. Voor bedrijven die al een veel gebruikte app hebben zoals Albert Heijn of T-Mobile is dit nadeel er niet! De bestaande app kan heel gemakkelijk worden uitgebreid met functies om specifieke Beacons te herkennen. En daarmee kunnnen de toepassingen beginnen...
TOEPASSINGEN, HET SMART FRIDGE EFFECT
Het is een bekend fenomeen dat bij nieuwe technologieën altijd dezelfde saaie voorbeelden gegeven worden. Ik noem dat het smart fridge effect. Je weet wel, de koelkast van de toekomst die bijhoudt of je melk op is en zo nodig nieuwe bestelt bij de supermarkt. Hoe lang horen we dit al? Zeker 15 jaar. En wie wil dit? Niemand.
Het smart fridge voorbeeld dat je altijd hoort bij beacons is de winkel die je aanbiedingen doet zodra je binnen loopt. Zit de consument er echt op te wachten dat haar telefoon begint te piepen met "Twee pakken Pringles voor de prijs van één" zodra ze een winkel binnen loopt? Ik denk het niet.
TOEPASSINGEN DIE WEL WERKEN
Gelukkig zijn er genoeg goede toepassingen voor beacons. Ik geef er hier een aantal, ingedeeld in de categorieën: indoor positiebepaling, authenticatie en beveiliging, fysieke beacons en domotica.
INDOOR POSITIEBEPALING
Beacons zijn eigenlijk een soort kleine moderne vuurtorens (vandaar de naam). Als je er drie of meer binnen bereik van je telefoon hebt, kun je tot op 10cm precies je positie bepalen. Het Rubenshuis in Antwerpen gebruikt dit om heel specifiek informatie te geven over het schilderij waar de gebruiker op dat moment voor staat. Je kan je ook voorstellen dat indoor-positiebepaling handig is op grote evenementen en beurzen. Zo weet de gebruiker precies de route te vinden naar je stand.
In de V.S. worden alle major league honkbalstadions op het moment uitgerust met beacons; helaas niet om je zitplek te vinden (zou handig zijn) maar vooral voor het doen van aanbiedingen voor clubshirts en hamburgers.
Bij Oberon zijn we voor een klant bezig met een onderzoekstraject om uit te vinden of we uit de fysieke locatie van mensen in winkels kunnen achterhalen bij welke producten ze stil staan om ze later online relevantere aanbiedingen kunnen doen.
AUTHENTICATIE EN BEVEILIGING
In onze digitale wereld wordt authenticatie steeds belangrijker. Voor authenticatie kan je grofweg drie soorte middelen inzetten:
- Iets dat je weet (wachtwoord, pincode)
- Iets dat je hebt (sleutel, bankpas, telefoon)
- Iets dat je bent (irisscan, vingerafdruk, stemherkenning)
Een veilige authenticatiemethode zet meer dan één middel in. Zo maken banken gebruik van pinpas én pincode en zie je steeds meer online systemen die naast je wachtwoord ook een code naar je telefoon sturen.
De beacon-techniek maakt authenticatie mogelijk op basis van iets dat je hebt (je telefoon) en iets dat je bent (je vingerafdruk). Met deze twee samen kun je heel veilige systemen bedenken om je computer, je auto of je huis te ontgrendelen. Zonder dat je een code nodig hebt.
Op de Coin card stel je via een knopje in welke kaart hij moet zijn
Een mooi voorbeeld van beveiliging via beacon technologie is de Coin Card. Coin is een credit card formaat pas die alle andere passen overbodig maakt. Je swipet al je kaarten eenmalig via een bijgeleverd lezertje dat je in je telefoon plugt, en de data van deze kaarten wordt op je Coin gezet. Geen losse credit cards, bankpassen, klantenpassen etc meer nodig. Alleen één Coin card. En het mooie: Coin communiceert via Bluetooth LE met je telefoon. Als je hem ergens laat liggen en daarmee de afstand tot je telefoon te groot wordt, gaat je telefoon onmiddelijk piepen.
FYSIEKE BEACONS
Er is al een aantal leveranciers dat fysieke beacons maakt. Een daarvan is Tile. Tile is eigenlijk niks meer dan een sleutelhanger met een ingebouwde beacon. Met behulp van de bijgeleverde smartphone app maak je contact met je tile waardoor je hem kunt opsporen. Dankzij het Tile netwerk kunen tiles ook met elkaar communiceren en zo kun je je Tile ook terugvinden als hij buiten bereik van je smartphone is; zolang er maar een andere Tile gebruiker in de buurt is.
Een andere leverancier die hard aan de weg timmert is Estimote. Estimote levert losse beacons waar je zelf toepassingen mee kunt maken. Zelf zetten ze in hun promotie sterk in op retail-toepassingen maar de beacon heeft ook een temparatuursensor en een bewegingssensor dus het toepassingsgebied van de Estimote beacons is veel breder.
DOMOTICA
Dat brengt ons meteen op de laatst categorie van toepassingen: domotica oftewel home automation. Mijn verwachting is dat steeds meer apparaten in huis gebruik zullen maken van beacon technologie. Denk aan de thermostaat, de deurbel, de afstandsbediening, verlichting en rookmelders. De toepassingen zijn legio.
CONCLUSIE
Er zijn dus voldoende interessante toepassingen te bedenken met beacon-technologie. Belangrijk is zoals altijd om echt toegevoegde waarde te bieden. Mocht je na het lezen van dit stuk ideëen hebben gekregen of wil je meer weten over specifieke mogelijkheden, laat het me weten.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!