übervoorspeller Marian Salzman zei het een paar weken terug al, en de Taskforce Verantwoorde Vetzuursamenstelling (een samenwerkingsverband tussen aanbieders en afnemers van plantaardige vetten en oliën met als doel vervelende vetten uit onze voeding te krijgen) onderbouwt het deze maand in hun nieuwsbrief:
Snacks en gefrituurde aardappelproducten zijn de afgelopen jaren 'gezonder' geworden, omdat ze steeds minder trans- en verzadigde vetten bevatten.
Het transvetzuurgehalte in snacks is tussen 2003 en 2006 gedaald van 9,8 procent naar 2,9 procent, als percentage van de totale hoeveelheid vet.
Zo blijkt uit de rapportage die de TaskForce Verantwoorde Vetzuursamenstelling gisteren heeft aangeboden aan minister Hoogervorst (Volksgezondheid). Het rapport is hier te lezen
Kroketten, hamburgers en frikadellen minder dan 1 procent transvet (als percentage van het totale productgewicht).
Een frikandel wordt een gezonde hap! Jaja, nu nog volkoren varianten, wat toegevoegde vitamine A, D en E en de frikandel verdient een plekje in de schijf van vijf.
Ook patatproducenten dragen bij aan de vermindering van de hoeveelheden slechte vetten. Vóór 1995 bevatten voorgebakken aardappelproducten maar liefst 20 procent transvet. Nu ligt dat nog op slechts 1,3 procent van het totaal aan vet.
De doelstellingen van de campagne 'Verantwoord frituren' (eind 2006 moet 50 procent van de professionele patatbakkers vloeibaar frituren) zijn ook bereikt.
Maar er is nog steeds werk aan de winkel: Zo valt het met de transvetten in cake en koekjes wel mee, gemiddeld zit er in koek minder dan 3 procent, maar met de verzadigde vetten is het slechter gesteld dan ooit. Bakkers zullen dus ook beter hun best moeten gaan doen. Op dit moment onderzoekt TNO of een daling van verzadigde vetten in banket haalbare kaart is.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!