De banken vinden zo'n maatregel prima, maar postorderbedrijven zien daar natuurlijk niets in. Op Volkskrant.nl uiten ze hun ongenoegen.
Zo zegt Wehkamp te zullen stoppen met het verlenen van kredieten als de maximale rente onder de 10 procent daalt, zoals PvdA en CDA willen. 'Dat is onder kostprijsniveau', aldus een woordvoerder tegen de Volkskrant. 'Klanten lenen bijvoorbeeld om na de vakantie hun kinderen in het nieuw te steken.' Op jaarbasis betalen Wehkamp-klanten maar liefst 19,2 procent rente.
Patrick Bunnik, commercieel directeur van Primeline (een verstrekker van winkelkredieten), denkt dat een verlaging van de rente geen oplossing biedt: 'Een beter middel is meer gegevens registreren bij het Bureau Kredietregistratie in Tiel. Nu worden huurschulden en schulden bij nutsbedrijven niet geregistreerd.'
Hij voorspelt dat winkels in de problemen komen als de winkelkaart verdwijnt: 'Sommige ketens zijn voor bijna een kwart van hun omzet afhankelijk van deze winkelkaarten waarbij de klant pas na een jaar hoeft te betalen.'
Ook ICS, de uitgever creditcards van Visa, Mastercard en American Express, is voor circa 40 procent afhankelijk van renteinkomsten. De overige inkomsten komen uit de jaarlijkse bijdrage van de kaarthouder en de 27 cent die de winkelier betaalt per transactie.
De creditcardmaatschappij denkt echter dat de gevolgen van een eventuele verlaging te overzien zijn, omdat slechts 20 procent van hun abonnees geld leent met de kaart. Arthur Smolders, directeur van ICS, hoopt wel dat de politiek naar het buitenland kijkt en dat men uitkomt op een Europees maximum.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!