Dat betekent gratis warmte voor degenen die de rekenapparaten onderdak verleent. En de wetenschap krijgt ruim baan voor een schijntje – zo berekent het Leidse UMC bijvoorbeeld hoe een eiwit omgevouwen kan worden. Ja echt, gewoon bij iemand thuis – met de eRadiator.
Eind 2012 haalden twee jongemannen de thermostaat van de muur in hun nieuwe huis. De kabeltjes schoten in de muur. Er was geen redden meer aan. Een van de jongens suggereerde grappend om honderd laptops te laten draaien en daarmee ‘nerdwarmte’ op te wekken. Florian Schneider richtte samen met Boaz Leupe en Matthijs de Meijer op basis van dat idee Nerdalize op.
Cloud computing aan de muur
Florian: “Om heel moeilijke en grote berekeningen te doen, heb je veel serverruimte nodig. Datacenters van bijvoorbeeld Microsoft Azure of Amazon zijn enorme hallen vol met servers. Die wekken heel veel warmte op. Het kost veel geld en energie om dat weer te neutraliseren. Wij hebben servers ontwikkeld die eruitzien en werken als een normale radiator. Deze eRadiator hangt bij mensen thuis om hun woonkamer op te warmen. Zo wordt de warmte opgewekt waar die goed gebruikt kan worden. Omdat je nu geen datacenter hoeft te bouwen, zijn wij 30% tot 55% goedkoper dan alle aanbieders van nu.”
Startup Pirates Maastricht
“In 2013, tijdens onze masterstudie, sloten Boaz, Matthijs en ik ons twee weken op om te onderzoeken of ons aanvankelijk flauwe idee een levensvatbaar businessmodel was. Daarna hebben we onze bevindingen verder uitgewerkt in start-up-programma Startup Pirates Maastricht. Aan het eind van de week presenteerden we ons businessplan in een Dragon’s Den-achtige setting. De jury was heel enthousiast en we wonnen de publieksprijs. Op dat moment besloten we geen baan te gaan zoeken, maar om te gaan ondernemen. We kregen investeringen van een van de juryleden, iemand uit ons netwerk en via een crowdfunding campagne.”
Prototype
“Onze eRadiator heeft al verschillende prototypes gehad. Inmiddels zijn we zo ver dat we een pilot doen in vijf huizen. De gebruikers zijn er heel enthousiast over. Ze besparen een paar honderd euro per jaar. Als de pilot een succes is, gaan we met onze energiepartner Eneco kijken hoe we de eRadiator voor meer klanten beschikbaar kunnen maken en bouwen aan een nieuw model ook water kan opwarmen, bijvoorbeeld om mee te douchen.”
Klanten
“Ook onze klanten aan de rekenkant zijn tevreden. Ze krijgen de rekenkracht die ze gewend zijn, en soms wel voor de helft van de reguliere prijs. We experimenteren met de hoeveelheid werk die we aan de computer geven en de berekenbehoefte.”
Toekomst
“Ons team bestaat inmiddels uit twaalf mensen. We hebben een hardware- en een software-engineer die ons product nog beter gaan maken. Over een jaar willen we samen met Eneco de volgende stap hebben gezet en met onze rekenklanten ons cloud-platform verder geprofessionalisieerd hebben.”
*) Dit is een artikel uit de reeks van de Accenture Innovation Awards.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!