In de tweewekelijkse rubriek Merken-Estafette, vertellen brand managers en marketing managers wat hun favoriete merk is. Daarmee geven ze het stokje door aan de marketing manager van dat bewuste merk. Er zijn maar twee voorwaarden. Het merk moet in Nederland verkrijgbaar zijn en het mag niet eerder in de Merken-Estafette genoemd zijn. De race start met Eveline Scholten (foto), Senior Brandmanager Kips bij Zwanenberg Food Group.
Waarom is het eigenlijk zo cool om voor je eigen merk, Kips, te mogen werken?
‘Vanwege de oorsprong van het merk. Het is ontstaan vanuit een slagerij uit Amsterdam, namelijk slagerij Kips in de Sweelinckstraat. Hun leverworst werd zo’n groot succes dat het de blauwdruk werd voor hoe een goede leverworst moet zijn. Het is dus niet een merk dat van achter een bureau is bedacht en dat geeft het merk authenticiteit. De slogan “Liever Kips leverworst” zullen we nooit loslaten, maar we bieden intussen een veel breder assortiment.
Vertrouwen
De producten die we lanceren moeten wel altijd op een logische manier blijven passen bij die oorsprong. Wat ik ook mooi vind is het vertrouwen dat we als merk genieten. Onze business is vlees en daar is vertrouwen hoofdzaak. Dat mag je niet beschamen. Het merk Kips biedt daarin een meerwaarde.’
Wat is je favoriete brand?
‘Tony's Chocolonely.’
Waarom heb je zo’n waardering voor dat merk?
‘Het is én én. Het is een goed product, ik vind het verdraaid lekker én de manier waarop het is geproduceerd klopt van alle kanten. Ik ben zelf niet iemand die helemaal voorop loopt op het gebied van verantwoord en duurzaam. Als ik boodschappen doe, is mijn smaak leidend. Maar als ik uit producten kan kiezen die een uitstekende smaak hebben, dan kies ik wel voor de verantwoorde variant.’
Wat bewonder je als vakvrouw in de manier waarop het merk wordt gepositioneerd?
‘Dat ze het concept heel mooi doorvertalen. De ongelijk verdeelde reep is supersimpel, maar heel treffend. In alles sijpelt het verhaal door. Wat betreft de smaakvarianten die het merk brengt, daarmee zijn ze natuurlijk niet de superinnovator, maar ze zijn wel het merk dat een smaakvariant als karamel met zeezout naar de massa heeft gebracht. Als ze alleen maar puur, melk en hazelnoot hadden gehad, dan zou er wat mij betreft niet genoeg gebeuren. En verder is het gewoon heel goede, heel lekkere chocolade. Veel consumenten willen een dergelijk product wel uitproberen vanwege het concept, maar als je niet het lekkerste bent, blijft het bij proberen.’
Als je één dag op de stoel van de verantwoordelijke marketingmanager zou mogen zitten, wat zou je dan doen?
‘De kracht van de verpakking en de uitstraling van het product is: géén geheven vingertje. Het straalt echt happiness uit. Maar ik zou iets beter kijken naar de balans. Het slaat misschien iets te veel uit naar happy. De combi van happy met een boodschap mag iets prominenter gebracht worden. Nu is het bijna alleen maar “girly” en blij. Het merk is vanuit een oprechte verontwaardiging gestart en die oorsprong zou ik niet loslaten.’