‘Mensen willen weten waar ze aan toe zijn’

Duidelijke taal helpt kankerpatiënten bij slecht nieuwsgesprek

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Duidelijke taal over de levensverwachting van patiënten kan de klap van een slechte diagnose bij kanker opvangen. Ook geruststellende woorden over de begeleiding helpt patiënten beter de boodschap te verwerken, zo blijkt uit promotieonderzoek van Liesbeth van Vliet. Van Vliet deed onderzoek naar de communicatie tijdens een slechtnieuwsgesprek over borstkanker en won er de CaRe Dissertation Award mee.

‘Het blijkt dat artsen niet te bang moeten zijn om de resterende levensverwachting van de patiënte te bespreken. Mensen willen vaak weten waar ze aan toe zijn. Daarbij is het wel belangrijk om te vertellen dat er zowel in positieve als negatieve zin uitschieters zijn’, zo vertelde de onderzoekster aan METRO.

Volgens Van Vliet is emotionele steun essentieel bij het brengen van slecht nieuws. ‘De waarheid kan keihard zijn. Maar tegelijkertijd kun je patiënten enigszins geruststellen door te vertellen dat ze er niet alleen voor komen te staan. Als ze weten dat er in het ziekenhuis of daarbuiten mensen voor hen klaarstaan, kan dat de angst van wat komen gaat een beetje wegnemen. Het zorgsysteem moet er altijd zijn voor patiënten die in hun laatste levensfase zijn beland.’

Van Vliet baseerde zich op een kwalitatief onderzoek met groepsgesprekken en op een experimenteel onderzoek met video’s, met 4 verschillende versies. De video’s kwamen grotendeels overeen, maar varieerden in de mate waarin expliciet over de levensverwachting werd gesproken en de mate waarin de arts emotionele steun bood. Ze werden beoordeeld door (ex-)borstkankerpatiënten en gezonde vrouwen die zich inleefden in de patiënte die zij zagen.

De CaRe Dissertation Award gewonnen wordt jaarlijks uitgereikt voor het beste proefschrift en is een initiatief van onderzoeksschool CaRe (Netherlands School of Primary Care Research). Ze ontving de prijs op de CaRe-dag op het Radboud Institute for Health Sciences in Nijmegen. Onderzoeksschool CaRe is een door de KNAW erkende onderzoeksschool waarin de landelijke instituten Caphri (Maastricht), EMGO (VU Amsterdam), NIVEL (Utrecht) en het het Radboud Institute for Health Sciences participeren. 

 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie