Fairphone eerste smartphonefabrikant met een Fairtrade-licentie

Het in het toestel Fairphone 2 verwerkte goud, is fairtrade gecertificeerd.

Na bijna twee jaar van onderzoek en samenwerking met diverse partners, zegt erin geslaagd te zijn een proef-productieketen voor Fairtrade-gecertificeerd goud in de elektronica-industrie op te zetten. Fairphone is, zo zegt de onderneming zelf, nu de eerste fabrikant van consumentenelektronica ter wereld met een Fairtrade-licentie, waarbij de productie van Fairphone 2 verantwoorde goudwinning in Peru ondersteund.

Verantwoorde mineralen
Fairphone zegt in een toelichting: &;Elke smartphone bevat zo’n 40 mineralen die in de productieketen terechtkomen vanuit de mijnbouwsector – een lastige industrie als het gaat om mensenrechten, zo blijkt uit het onlangs verschenen rapport van Amnesty International over kobaltmijnen. Fairphone begon, lang voor de productie van zijn eerste smartphone, als een campagne voor eerlijkere elektronica die van start ging met een bezoek aan kobalt- en kopermijnen (zie foto links) in de Democratische Republiek Congo (DRC). Maar ook vandaag de dag, nu het bedrijf haar Fairphone 2 levert aan de afnemers, is de aandacht voor de herkomst van materiaal en mineralen onverminderd groot.&;

Wolfraam
Fairphone zegt voor vooruitgang te zorgen op uiteenlopende terreinen, van het welzijn van medewerkers tot elektronisch afval en recycling. Fairphone: &;Op het gebied van mijnbouw richt Fairphone zich op de ondersteuning van een meer verantwoorde winning van zogenoemde conflictmineralen (tin, tantalium, wolfraam en goud).&; De afronding van dit project is volgens Fairphone te danken aan de flexibiliteit en het enthousiasme van diverse partijen, waaronder Max Havelaar in Nederland, Zhaojin Kanfort, een Chinese fabrikant van goudzout, en AT&S, de printplatenleverancier van Fairphone.

Modules
De filosofie van Fairphone heeft geleid tot de ontwikkeling van een volledig modulaire telefoon. Zie video:

Het idee is dat mensen zelf hun telefoon moeten kunnen openmaken om eenvoudig onderdelen te kunnen vervangen. Als die defect zijn bijvoorbeeld, of als ze een upgrade wensen (een snellere processor, meer werkgeheugen).  Op die manier kunnen consumenten langer met een telefoon doen, hoeven ze minder vaak een nieuwe te kopen en zijn er minder schaarse grondstoffen nodig. 

In onderstaande video wordt verslag gedaan van de onderzoeksreis van Fairphone en  AT&S naar China.

Over Fairphone
Fairphone is een maatschappelijk betrokken onderneming die krachten wil mobiliseren voor eerlijke elektronica. Wij maken niet alleen telefoons om ze te verkopen, maar ook om de toeleveringsketen te ontsluiten en nieuwe relaties tussen mensen en hun producten tot stand te brengen. Wij creëren een positieve impuls in de hele waardeketen – van mijnbouw en ontwerp tot productie en levensduur – en verbreden de markt voor producten waarin ethiek een hoofdrol speelt. Samen met al onze stakeholders werken we aan nieuwe manieren om producten te maken.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie