Dynamische planning

We staan voor interessante ontwikkelingen in de mediaplanning. Zo lazen we onlangs in Adformatie dat GfK met Google een Media Efficiency Panel wil introduceren om de ROI te bepalen op aankoopgedrag.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Ik vind dat een goed initiatief. Al kun je je afvragen of een ‘belangenorganisatie’ als Google zich ermee moet bemoeien. Maar wellicht was het anders niet van de grond gekomen.
Toch raar dat in een markt waar zoveel geld in omgaat zo weinig (in procenten) wordt uitgegeven om te meten wat al die investeringen doen voor het merk. Doen in de zin van bijdragen aan sales, bekendheid, merkvoorkeur, marktaandeel etc… Waarom kunnen we zo goed vertellen wat iets kost en zo slecht vertellen wat iets oplevert?

En juist daar ligt de kans voor ons vakgebied. Wij zouden duidelijk moeten maken dat de adverteerder met reclame/media veel geld kan verdienen. Dat maken we inzichtelijk en transparant. We moeten als branche verantwoordelijkheid nemen. Verantwoordelijkheid voor het resultaat. En dus ook voor het verkoopresultaat. Net zo lang doorgaan tot het werkt. Een thermometer in de markt die aantoont waar het succes vandaan komt. En bijsturen als het niet goed genoeg gaat. Dynamische planning noemen we dat.

Ook wij zijn jaren geleden begonnen met onze eigen tools te ontwikkelen om het effect van de media in kaart te brengen voor onze klanten. We zijn nu op het punt aangekomen om de discussie rond de laagste kosten per grp nu eens op een hoger plan te brengen. Van inhoud te voorzien. Er is namelijk een groot verschil tussen de goedkoopste grp’s en de meest effectieve. Het is toch veel lucratiever te plannen op het specifieke mediaconsumptiegedrag van een persoon met plannen om op vakantie te gaan naar het buitenland dan op ‘vrouwen 20 -49 jaar’? Het is toch uiterst lucratief te weten welke 20 procent van de media-inzet het minst bijdraagt aan succes? Dit aanscherpen en plaatsen op de best renderende 20 procent zorgt voor een enorme winstbijdrage.

Op Adfo Online konden we afgelopen week lezen dat de reclame-inkomsten verder dalen dit eerste kwartaal. Negatief? Nee, niet als we onze verantwoordelijkheid nemen. Niet als we beloven om te presteren en aansturen op resultaat, door te gaan om succes te maximaliseren. Door te komen met een verdienmodel en niet met een kostenplaatje. De daling wordt nu een halt toegeroepen!

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie