“It’s not the strongest of the species that survives, not the most intelligent. But the one most responsive to change.”
Ruim honderd jaar geleden wist Charles Darwin het de wereld al te vertellen. En ik had vanmorgen tijdens het uitverkochte MWG-congres de eer om mijn digitale-branchegenoten met dezelfde uitspraak wakker te schudden.
We leven in een mooi tijdperk en lijken met de komst van digital marketing een nieuwe heilige graal te hebben ontdekt. Toch krijgen we het voor elkaar om, in plaats van ons te focussen op de relevante mogelijkheden van programmatic marketing, ons blind te staren op wat volgens de media de grootste bedreiging van onze industrie is: adblockers.
Dit is pas onze grootste bedreiging
In het woord ‘staren’ schuilt volgens mij pas echt de grootste bedreiging. We kijken, bevestigen het misschien, maar we handelen niet naar onze bevindingen. Inmiddels weten we precies door welke elementen consumenten zich aan internetadvertenties ergeren. We snappen wat hun beweegredenen zijn om een adblocker te installeren. Maar het ontbreekt ons simpelweg aan lef om ook daadwerkelijk met deze feedback aan de slag te gaan. En misschien is dat ook niet heel gemakkelijk. Het betekent immers het einde van een advertentiemodel waar iedereen tot op heden zo graag mee werkte. Maar laten we eerlijk tegen elkaar zijn: dit advertentiemodel is gebaseerd op opdringerige advertenties die alleen maar irritatie oproepen.
Hebben we het lef en vertrouwen?
De consument heeft een duidelijk signaal afgegeven. De bal ligt nu bij the most responsive to change. Ook als dat betekent dat we anders moeten denken en handelen dan we nu gewend zijn. En dat we moeten verschuiven van het meten van impressies en clicks naar kwaliteit van bereik en resultaat. Maar durven we dat? Hebben we het lef om de huidige modus van programmatic, het eindeloos retargetten, forced video en hoge volumes tegen lage CPM, te doorbreken? We weten immers allemaal dat we de CPM-prijs steeds verder onder druk zetten. En dat we de ene publisher heel gemakkelijk inruilen voor de andere.
Hebben we er vertrouwen in dat we dit tij kunnen keren? Oftewel, hebben we er vertrouwen in dat een andere aanpak, waarbij minder maar kwalitatief bereik, sequentieel targetten, meer creatieve uitingen en het definiëren van andere succesfactoren zoals engagement, ons voldoende rendement opleveren?
Klaarmaken voor de onbekende toekomst
Ik heb dat vertrouwen wel en ben ervan overtuigd dat we dit als sector samen voor elkaar kunnen krijgen. Want lef, dat hebben we als geen ander in deze sector. Maar ik besef terdege dat velen van jullie misschien denken dat we pas net beginnen te oogsten van onze eerste learnings. Alleen, in ons vak is er geen tijd voor reactief handelen. We moeten constant proactief vooruitkijken en dat lukt prima. Mits we maar continu blijven ontwikkelen. Actief handelen en technische ontwikkelingen omarmen is de dagelijkse learning die ons klaarstoomt voor de nog onbekende toekomst.
En dan komen de antwoorden vanzelf.
- Zo zorgt dynamic bannering er weer voor dat de kosten om op maat aanbiedingen te doen acceptabel zijn.
- Het ontsluiten van data zal ervoor zorgen dat we echt persoonlijk gaan communiceren.
- Onderscheidende creatie heeft haar effect altijd al bewezen.
- Cross device meten zal de opbrengsten van mobiel aantonen.
- Minder volume zorgt voor meer schaarste en zal de CPM-prijs opdrijven.
Kom allemaal in beweging!
Net als de bezoekers van het MWG-congres roep ik ook jullie op om lef te tonen en in beweging te komen! Ik heb in ieder geval al drie manieren uitgewerkt waarop we dit kunnen doen. Wil je weten welke dit zijn? Neem dan contact met mij op, ik deel ze graag met je.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!