Circular Economy is hot. Vanuit dit principe produceert StoneCycling bouwmaterialen met louter afval als ingrediënt. Geen huis-, tuin- en keukenafval, maar het echte werk zoals grof sloopafval en bouwresten. Medeoprichter Ward Massa vertelt het verhaal achter het eerste product: WasteBasedBricks, de circulaire baksteen. “We wilden beginnen bij de hoeksteen van de bouwindustrie – de baksteen.”
Verschillende soorten afval
Het team van StoneCycling onderscheidt drie afvalstromen waar zij nieuw bouwmateriaal van maken: bouw- en sloopafval zoals glas, isolatiemateriaal en sanitair en industrieel afval, maar ook spullen waar de gemeente niets meer mee doet. Ward: 'Gemeenten bestellen jaarlijks vaak te veel of verkeerde materialen, of er komt materiaal vrij, oude klinkers bijvoorbeeld. Wat zij niet meer kunnen gebruiken voor de infrastructuur en aankleding van de omgeving, kopen wij op en verwerken het tot bakstenen. Daarna verkopen we het terug zodat het toch nog gebruikt wordt in de publieke ruimten.'
Een creatieve chef-kok
Het productieproces duurt niet langer dan bij reguliere bakstenen. Medeoprichter Tom van Soest staat als een ware kok in het laboratorium, waar hij nieuwe recepturen uitprobeert op basis van de ingrediënten uit de afvalstromen. Ward: “Een WasteBasedBrick moet voldoen aan twee belangrijke eisen: en aantrekkelijke esthetiek en, met het oog op minder energieverbruik en CO2-uitstoot, moet de warmte van de steen significant kunnen dalen tijdens het bakproces.
Salami: baksteen van wc-potten en gravel
Bij het scrollen door het assortiment van de WasteBasedBricks wordt al snel duidelijk dat het uiterlijk van de stenen bepaalt welke naam het product krijgt. Ward: “De rode steen met witte punten, de Salami, is gemaakt van sanitair afval en gravel. Het gravel kopen we van afvalverzamelingsorganisatie SITA, die ook oude tennisbanen opschoont.” De ingrediënten van de overige types houdt Ward nog even geheim, maar Mushroom, Nougat en Aubergine zijn hoe dan ook treffende benamingen voor bijzondere steensoorten.
Drie verschillende afnemers
Als we het hebben over de afnemers WasteBasedBricks, onderscheidt Ward drie doelgroepen: “Architecten, zij zijn esthetisch betrokken bij de keuze van bakstenen. Gebouwen moeten er mooi uitzien. Dan de opdrachtgevers: zij besluiten vanuit circulair economy-overwegingen over het soort baksteen voor hun bouwprojecten, en doen dat dan vaak vanuit het CSR-beleid dat hun organisatie voert. Als laatste bedienen we de bouwers, die profiteren van de stevige, praktische en betrouwbare stenen die wij leveren.”
Bouwen aan de toekomst
WasteBasedBricks komt net kijken op de markt, maar heeft sinds de introductie in juni 2015 een rappe groei meegemaakt, een groei die nog steeds voortduurt. Ward: “We werken nauw samen met verschillende gemeenten, ook in het buitenland. We hebben bijvoorbeeld klanten in Engeland, Canada en Zweden.” Hij heeft een simpele verklaring voor het snelgroeiende succes: “Media-aandacht. Zo is er een artikel over ons in The Guardian gepubliceerd. Dat leverde een stroom aan aanvragen op vanuit verschillende landen, vooral van architectenbureaus en projectontwikkelaars. Er is gewoon veel vraag naar verantwoord bouwmateriaal dat inspeelt op circulaire behoeften.”
*) WasteBasedBricks behoorde tot de tien beste innovaties binnen het innovatiethema Circular Economy van de Accenture Innovation Awards. Op 30 oktober zijn de Blauwe Tulpen uitgereikt binnen alle tien de thema’s. Een compleet overzicht van de winnaars staat op www.innovation-awards.nl.
**) Dit artikel schreef ik in samenwerking met mijn collega Lianne Plouvier.
Reacties:
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!