Referenda als toonbeeld van bestuurlijk onvermogen tot interactiviteit

Opnieuw gebeurde het, dit keer in Leeuwarden. Een referendum over een gemeentelijk project miste uitwerking, vanwege een te lage opkomst. Deze keer ging het over een pleinrenovatie: Nieuw Zaailand.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Van de 72.633 stemgerechtigden hebben 31.259 Leeuwarders, ruim 43 procent, hun stem uitgebracht.

Voor het project stemden 11.885 mensen. Tegen stemden 19.374 personen volgens de voorlopige uitslag. Voor een gekwalificeerde meerderheid is het nodig dat dertig procent van de kiesgerechtigden voor of tegen het project stemt. Dat betekent tenminste 21.790 stemmen voor of tegen. Aangezien geen van beide partijen dit aantal heeft verzameld, kan het project doorgang vinden.

En precies op dezelfde manier werden de uitkomsten van referenda in Amsterdam en Groningen afgeserveerd: voorstanders blijven thuis, in de wetenschap dat bij een lage opkomst de geldigheid van een referendum er niet is. Tegenstanders proberen met de moed der wanhoop nog de opkomst omhoog te krijgen. Tot nog toe steeds zonder succes. Als de referendaverordeningen er zo uit blijven zien, kun je ze beter helemaal niet houden. En daarmee wordt veel geld verspild aan tevergeefse communicatie en een mooie kans van werkelijke interactieve beleidsvorming gemist.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie