Presspage maakt al vele jaren deel uit van het PR- en corporate communicatie netwerk. We hebben zelf gezien met welke toewijding en inspanning professionals hun werk doen - daarom noemen we hen onze ‘superhelden’. Het is dan ook verontrustend om te zien dat recent onderzoek aantoont dat de mentale gezondheid van PR en public affairs professionals aanzienlijk is verslechterd.
De realiteit van overwerk en stress
Het nieuwste onderzoek van brancheverenigingen PRCA en CIPR in het Verenigd Koninkrijk laat een paar schokkende statistieken zien: 33% van de professionals in de sector meldt een diagnose van een mentaal gezondheidsprobleem, een stijging van 8% in slechts een jaar. Nog zorgwekkender is dat 91% van de respondenten in de afgelopen 12 maanden last heeft gehad van een zwakke mentale gezondheid - een cijfer dat in bijna 5 jaar niet is veranderd. Dit zijn niet zomaar cijfers; ze vertegenwoordigen echte mensen die overmand worden door enorme werkdruk en onduidelijke verwachtingen.
Te veel werk is volgens 58% van de respondenten een belangrijke stressfactor. Daarnaast gaf 51% aan dat onduidelijke verwachtingen van werkgevers een belangrijke bron van angst vormen. Een hectische werkomgeving, gecombineerd met wat we voorzichtig kunnen omschrijven als een tamelijk ontregelde politieke en economische situatie, maakt het voor PR-professionals bijna onmogelijk om bij te blijven.
Deze cijfers komen uit het VK. Er zijn geen officiële gegevens over Nederland, maar onze gesprekken met klanten en ons netwerk laten zien dat iedereen de druk voelt.
Lessen uit de praktijk
Zoals Alastair McCapra, CEO van CIPR, aangeeft, maken slecht personeelsbehoud, burn-out en inkrimping van personeel het probleem alleen maar erger. PR-teams in de publieke sector krimpen jaar na jaar, waardoor individuen geïsoleerd raken en enorme verantwoordelijkheden moeten dragen. Ondanks recente groei, neemt bij de bureau’s het aantal personeelsleden af door voortdurende druk van klanten, wat de resterende medewerkers nog meer belast. Door samen te werken met diverse PR- en communicatie teams hebben we gezien hoe deze druk zich kan opbouwen. We hebben verhalen gehoord van collega's die moeite hebben om aan de eisen te voldoen met beperkte middelen. Het is duidelijk dat dit zijn tol eist.
Stappen naar echte verandering
Ondanks enige vooruitgang, met 79% van de kantoren die nu beleid hebben gericht op het verbeteren van mentaal welzijn, voelt slechts 55% van de werknemers dat deze maatregelen serieus worden genomen. Deze kloof tussen beleid en praktijk laat zien dat er nog werk aan de winkel is. Praten over mentale gezondheid is belangrijk, maar naast gesprekken hebben we concrete stappen nodig. Veel professionals nemen geen verlof op bij mentale gezondheidsproblemen, uit angst voor negatieve blikken of simpelweg omdat ze overmand worden door de werkdruk. Het is tijd om dit te veranderen. Maar hoe?
Omarmen van hybride werken voor beter welzijn
De pandemie heeft ons veel geleerd over werk-privé balans. Voor de pandemie werkte 70% van de PR-professionals fulltime op kantoor; nu doet slechts 9% dat. Degenen die thuis werken, melden een betere balans en verbeterde mentale gezondheid. Het onderzoek laat echter ook zien dat degenen die fulltime op kantoor blijven werken, hogere welzijnsscores hebben. Dus... wat nu? Hybride werken, ondersteund door 64% van de respondenten, lijkt de juiste richting te zijn. Het combineert het beste van beide werelden, biedt flexibiliteit en bevordert een betere mentale gezondheid.
Samen vooruit
Werkgevers moeten deze bevindingen serieus nemen en echte veranderingen doorvoeren om de mentale gezondheid van hun medewerkers te ondersteunen. Bij Presspage geloven we dat het stimuleren van een ondersteunende en flexibele werkomgeving niet alleen een verantwoordelijkheid is, maar een noodzaak. Het toestaan van personeel om buiten werktijden geen werkmails te checken en het aanmoedigen van regelmatige pauzes gedurende de dag, zijn simpele maar effectieve stappen.
We hebben gezien dat wanneer werknemers zich gesteund voelen, ze floreren. Door mentaal welzijn voorop te stellen, kunnen we PR en public affairs professionals helpen om hun mentale gezondheid te verbeteren. Zoals Alastair McCapra terecht zegt: "We zouden niet moeten accepteren dat stress onlosmakelijk verbonden is aan de cultuur van PR".
Persoonlijke betrokkenheid
De mentale gezondheidscrisis onder PR en public affairs professionals is een dringend probleem dat directe aandacht vereist. Laten we de kloof tussen beleid en praktijk overbruggen, zodat onze maatregelen voor mentale gezondheid echt effectief en ondersteunend zijn. Door hybride werken te omarmen en mentaal welzijn voorop te stellen, kunnen we een gezondere, duurzamere werkomgeving creëren voor iedereen in de sector.
Dus, waar wachten we nog op? Laten we serieus werk maken van mentale gezondheid in PR en corporate communicatie – onze superhelden verdienen het.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!