Het frame dat Hugo de Jonge opgeplakt krijgt, doet hem echt tekort

Handelswijze die minister wordt verweten is juist hoe de wijze van werken die zoveel mensen nu voorstaan.

door André Manning

Michael Jordan, één van de beste basketballers aller tijden, vertelde ooit in een interview dat hij meer heeft geleerd van alle schoten die hij gedurende zijn lange carrière heeft gemist dan van alle schoten die raak waren. Ik moest hier aan denken toen ik de afgelopen week de berichtgeving las en zag over ons vaccinatiebeleid. Kranten, nieuwsprogramma’s en zelfbenoemde experts buitelden over elkaar heen. De term zwabberbeleid viel. Een oppositieleider haastte zich om een motie van wantrouwen in te dienen. En Hugo de Jonge werd een wel heel gemakkelijk Kop van Jut van bijvoorbeeld Eva Jinek.

Natuurlijk kun je een potje basketbal niet vergelijken met een vaccinatiecampagne om een virus, dat ons land al maanden in de greep houdt, te bestrijden. Pin me daar niet op vast, want dat is ook niet mijn bedoeling. Waar het mij om gaat, is dat er een beleid wordt gemaakt, een strategie wordt ontwikkeld op basis van voortdurende veranderende omstandigheden en voortschrijdende inzichten. Veel organisaties, publiek en privaat, moeten dat voortdurend doen. Dat gebeurt meestal op basis van de plan-do-check-actmethode. Waarbij de checkfase er bewust in zit om daar waar nodig bij te sturen en de strategie aan te passen. Het verschil is dat de meeste organisaties niet onder hetzelfde vergrootglas ligt als het team dat verantwoordelijk is voor het ontwerp en uitvoeren van de coronamaatrelen en de vaccinatie.

Ik snap en waardeer dat we in een open democratie als de onze meekijken en feedback kunnen geven op de operatie waar Hugo de Jonge cum suis mee bezig zijn. En ik begrijp dat er door verschillende partijen en media kritische vragen over worden gesteld. Ook dat hoort bij een goed werkende plan-do-check-actmanier van werken en bij onze democratie.

Ik ben geen medisch expert en heb geen verstand van vaccineren. Maar ik heb gedurende mijn loopbaan wel wat kennis en ervaring opgedaan op het gebied van communicatie. Het frame dat Hugo de Jonge de afgelopen dagen opgeplakt kreeg, is in mijn ogen wel erg kort de bocht. En doet in mijn ogen tekort aan de oprechtheid van deze minister om ons land door een pandemie te helpen, geen lichte opgave. Misschien een idee om daar iets vaker bij stil te staan.

André Manning is directeur van Logeion

Reacties:

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Koen van Niftrik
Een verfrissend geluid. De kritiek op de minister lijkt vooral de weerslag van onze angst en onzekerheid, en de behoefte iemand de schuld te geven van alle corona-ellende. Als hij vasthoudend is wordt dat star gevonden, als hij wendbaar is (agile!), voert hij zwabberbeleid. Het is zo makkelijk allemaal. Natuurlijk heeft Hugo de Jonge fouten gemaakt, maar zouden anderen het beter doen op die positie? Vermoedelijk niet.
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Gerben Busch
De Jonge is inderdaad een makkelijke Kop van Jut, ja. Hij zit als Corona-Minister in een hele ondankbare en niet benijdenswaardige positie. Want je doet het nooit goed. Toch, als hij in de spiegel kijkt, moet hij toegeven dat het qua communicatie wel slimmer kan. Wat mij opvalt is dat bij wijzigingen in de pandemiebestrijdings- en vaccinatiekoers eerst de aangepaste maatregelen worden gecommuniceerd. Met daarna pas tekst en uitleg over het waarom. En een week na het publiceren van het oorspronkelijke vaccinatieschema kon het alweer de prullenbak in omdat het uitging van het meest positieve scenario. Keer op keer bakzeil moeten halen, doet je reputatie geen goed. 'Underpromise & overdeliver' had 'm beter gedaan.
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie