Brand storytelling zorgt voor sterkere betrokkenheid van doelgroepen bij jouw merk. De uitdaging hierbij is je merkverhaal op aansprekende wijze te vertalen naar content. Wij geven 4 storytelling tips waarmee je doelgroep ècht kunt raken
1, Zet storytelling in op meerdere levels
Storytelling pas je toe op zowel je brandstory als je concept- en contentstrategie. Met storytelling gebruik je verhalende technieken om marketingboodschappen over te brengen. Net zoals in boeken en films wordt daarbij gebruik gemaakt van vertel-elementen die betrokkenheid en verbondenheid creëren bij doelgroepen. Verhalen hebben de kracht om mensen emotioneel te raken, bieden zingeving en creëren saamhorigheid. En daar kun je als merk van profiteren.
Storytelling werkt dus versterkend op de branding en communicatiestrategie van een concept als geheel. Daarbij maak je gebruik van een crossmediale en/of transmediale contentstrategieën om verhaallijnen uit te zetten. Daarnaast kun je storytelling ook toepassen bij je merkverhaal (=brand story) en klantreis (=customer journey).
2. Gebruik de Hero’s Journey
The Hero’s Journey is een van de meest gebruikte storytelling formules voor zowel entertainment als commerciële doeleinden. De formule is ontwikkeld door hoogleraar Joseph Campbell die onderzoek heeft gedaan naar verhalen, mythen en sagen die al duizenden jaren doorverteld worden. Hij ontdekte dat al deze verhalen dezelfde cyclus volgen waarin bepaalde stappen elkaar opvolgen. Daarbij wordt telkens gebruik gemaakt van dezelfde soort archetypen. Hij noemde deze formule de monomyth of hero’s journey. In deze video wordt the Hero’s Journey cyclus en zijn toepassing in commerciële omgevingen uitgelegd.
3. Begin bij je brand story
Storytelling gebeurt vanuit een gedachtegoed en bevat verschillende verhaallijnen. Dit gedachtegoed zit besloten in je merkverhaal (=brand story). Jouw merkverhaal beschrijft jouw houding, overtuiging, motivatie en interesses. Ze hebben net alleen betekenis voor jou, maar ook voor je doelgroep. Daarom is het noodzakelijk om goed voor ogen te hebben wie je doelgroep is. Je kan werken met persona’s, maar ook gebruik maken van data die je verzamelt, bijvoorbeeld via sociale platforms en Google Analytics. Door via storytelling in te spelen op behoeftes, wensen en verlangens van je doelgroep maak je emotioneel connectie. Een verhaal bevat tenslotte altijd een call to action die mensen uitnodigt om jouw merk verder te ontdekken.
4. Gebruik archetypen als blauwdruk voor mensen en merken
De archetypen die we terugzien in the Hero’s Journey zijn afkomstig uit de koker van de psycholoog Carl Gustav Jung. Jung geloofde dat universele, mythische personages, die hij archetypen noemde, in het collectieve onbewuste van mensen over de hele wereld bestaan. Hij benoemde 12 archetypen die de fundamentele menselijke motieven van onze ervaring vertegenwoordigen.
Deze archetypen zijn van toepassing op zowel mensen als merken. De voordelen ervan is dat ze universeel begrepen worden:
- Deze persoonlijkheidstype zijn herkenbaar in elke cultuur
- Het zijn universele patronen van drijfveren achter gedrag
- Ze beiden een prototype/model voor karakters in verhalen
- Elk archetype heeft zijn eigen specifieke moraal/verhaallijn
Je kan de archetypen van Jung ook gebruiken om jezelf als merk te definiëren en te bepalen hoe jij je vanuit die rol verhoudt tot jouw doelgroepen.
Vijf verhalen die ieder merk over zichzelf kan vertellen
Verhalen die mensen raken, gaan vaak over verlangens en obstakels die ze herkennen vanuit het eigen leven. Zorg daarom dat je niet alleen met de mooie kanten laat zien, maar juist ook met de worstelingen die je meemaakt. Dat maakt je als merk menselijk en toegankelijk. Iedere organisatie zou in staat moeten zijn om vijf verhalen over zichzelf te vertellen. Het zijn de volgende 5 dimensies die onderdeel zijn van het grotere biografische narratief van je mer:
• De roots en het verleden
• De toekomstvisie
• De mislukkingen
• De successen
Tot slot: de ultimate checklist voor storytelling
Om je op gang te helpen, geven we je de 5 ultimate kenmerken van goede storytelling. Een verhaal is..
- … authentiek: het matcht met jouw merkidentiteit (zie ook archetypen).
- … relevant: speelt in op de behoeften van de klant (wie is jouw publiek?)
- … spannend: wees niet bang voor een spanningsboog of een conflict, een goed verhaal raakt een emotie.
- … herkenbaar: jouw doelgroep herkent zichzelf in de held of het hoofdpersonage.
- … participatie: mensen kunnen invloed uitoefenen op het verhaal of het eigen verhaal delen. Laat je publiek bijvoorbeeld content creëren over jouw merk.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!