De Gemeente Zwolle heeft het voornemen Station Zwolle om te dopen in Zwolle Centraal. De rationale wordt niet helemaal helder verwoord door de wethouder: de naam zal het station meer aandacht geven en daarmee aan de stad een bepaalde klank geven, aldus de Volkskrant.
De naamswijziging van Station Zwolle betekent een investering van ongeveer 200.000 euro en waarschijnlijk nog wel wat meer. Alle communicatie touchpoints en alle systemen moeten worden aangepast.
De beslissing heeft de nodige tegenstanders.
De lokale SP vindt het een verspilling van gemeenschapsgeld, alleen bedoelt om eigen prestige te verhogen. Voor de NS moet ook eerst aan een aantal criteria worden voldaan: het stoppen van een internationale trein en het aantal overstappende reizigers etc. Een commissie stationsnamen, jawel hij bestaat echt, oordeelt van geval tot geval hierover.
In dit laatste geval betreft het technische criteria, relevant voor de NS maar volstrekt irrelevant voor de uiteindelijke doelgroep: reizigers, bewoners van Zwolle, ondernemers van Zwolle, bezoekers van Zwolle. Het enige criterium voor deze groepen is of het klopt met de perceptie van het station als knooppunt van het regionale openbaar vervoer.
Zwolle ziet zichzelf als het scharnierpunt tussen het westen en het noorden. Een gastvrije en inspirerende stad, voor bewoners, bezoekers en ondernemers.
De naam Station Zwolle ademt een meer dorpse sfeer uit die niet direct aansluit bij deze ambitie. Daarbij wordt de stationshal geheel vernieuwd waardoor ook de ervaring klopt. Een belangrijke voorwaarde. Naamswijziging alleen zal nooit een herpositionering mogelijk maken.
Zwolle Centraal is een prima keuze. Een gerechtvaardigde investering in de beoogde positionering van de stad. Het nestelt zich op OV-gebied naast de grote steden, Arnhem en Leiden. Inderdaad wordt de prestige van de stad hier niet direct mee verhoogd.
Maar het is een bouwsteentje van het merk Zwolle dat, mits het de ervaring waarmaakt, optelt bij de totale positionering. En de papieren argumenten van NS-commissie zijn echo’s uit een bureaucratisch verleden die hopelijk snel van tafel gaan.
Foto: Wikimedia
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!