TikTok is razend populair bij jongeren en heeft in Amerika meer dan 100 miljoen gebruikers. Toch zorgt de app niet alleen voor entertainment, maar ook voor diplomatieke spanningen.
Dat heeft alles te maken met de Chinese eigenaar van TikTok, het bedrijf ByteDance. De Amerikaanse overheid beweert dat de Chinese regering via de app toegang heeft tot privacygevoelige gegevens van Amerikaanse gebruikers.
Aanleiding is een intern onderzoek van ByteDance, waaruit bleek dat er ongevraagd toegang is verkregen tot IP-adressen en gebruikersdata van verschillende Amerikaanse TikTok-gebruikers, onder wie twee Amerikaanse journalisten. Het Chinese bedrijf ontsloeg weliswaar de betrokken TikTok-medewerkers, maar de VS stond direct op scherp.
Er kwam ook een reactie. In verschillende staten van Amerika werd de TikTok-app gedeeltelijk geblokkeerd op onder andere overheidtelefoons en -laptops.
Bovendien heeft Congres al een wetsvoorstel ‘No TikTok on Government Devices Act’ aangenomen waarin staat dat vanaf mid-februari alle overheid gerelateerde apparaten de app moeten verwijderen en niet meer mogen downloaden.
Daar bleef het niet bij. TikTok heeft zelf maatregelen aangescherpt voor zogenoemde, suggestieve content. Dit is content die seksuele of gewelddadige inhoud kan bevatten. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat de jongere doelgroep, kinderen tussen de 13 en 17 jaar, veiliger gebruik kunnen maken van de app. Daar neemt TikTok de spionagezorgen niet mee weg, maar is wel goede publiciteit.
De vraag is nu of TikTok straks in zijn algemeenheid verboden wordt in Amerika en of er ook maatregelen komen in Nederland. Er is daarover nog geen duidelijkheid, in 2023 zal er meer bekend worden. Gezien de stijging in gebruik van de razend populaire app kan dit voor een grote verandering zorgen in het social-medialandschap.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!