Reclame Code Commissie vindt spot tegen transgenderwet neerbuigend en nodeloos kwetsend

De makers van de radiospot hebben twee weken om in hoger beroep te gaan.

Eerder plaatste Gendertwijfel affiches in meer dan 400 bushaltes en advertenties in kranten, zoals hier in NRC

De Reclame Code Commissie vindt de radiospot waarin een moeder zich hard uitspreekt tegen de Transgenderwet nodeloos kwetsend. Dat meldt het Transgender Netwerk Nederland, dat samen met Women Inc., een klacht indiende bij de reclamewaakhond. Zij zijn blij met de uitspraak.

De radiospot van Gendertwijfel.nl was begin februari te horen bij de publieke omroep: Mijn dochter kan zich registreren als man, onze zoon als vrouw. Dit kan zelfs onder de zestien jaar. Geslacht is toch geen keuze!

Women Inc. en Transgender Netwerk Nederland vinden dat de radiospot de genderidentiteit van kinderen ridiculiseert en bijdraagt aan een negatief, stigmatiserend klimaat tegenover transgender personen.

Er kwamen meer dan 220 klachten binnen bij de Reclame Code Commissie over de spot, terwijl ook de Ster tientallen klachten binnenkreeg.

Ster twijfelde

Directeur Frank Volmer van de Ster liet destijds weten dat zijn organisatie lang heeft nagedacht over het toestaan van het omstreden antitransgenderspotje.

De twijfel zat volgens Volmer in de verontwaardigde toon van de vrouw in het spotje. Volmer: 'Je mag conservatief of liberaal denken en dat standpunt mag worden uitgedragen. Maar door de spottende toon klinkt het alsof trans personen allemaal gek zijn.’

Uiteindelijk was de inschatting van de verkooporganisatie van Ster dat de spot voldeed aan het criterium 'goede smaak'.

Spottend en neerbuigend

De RCC oordeelt nu dat een belangrijk deel van de klacht gegrond is. De spot wekt door bewoordingen als moeder, mijn dochter en mijn zoon de suggestie dat een moeder spreekt over haar eigen kind

De RCC: ‘Het is daarbij weliswaar duidelijk dat de vrouw haar eigen mening geeft, zij doet dit echter op een toon die niet anders kan worden samengevat dan spottend, verontwaardigd, neerbuigend en afwijzend.

De makers van de radiospot hebben twee weken om in hoger beroep te gaan.

 

 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie