Kamer voor behoud huidige omroepbestel
De bewindsvrouw wil voorjaar 2005 met een kabinetsvisie op de toekomst van de omroep komen, maar beide fracties nemen daar nu al een voorschot op.
PvdA-woordvoerder Van Dam vindt dat Van der Laan met haar beleid chaos in Hilversum creëert, omdat ze de Tros en Avro verplicht om vóór 20 december duidelijkheid te geven over hun toekomst. Maar Van der Laan komt pas in het voorjaar met haar visie. ‘Vandaag moet zij duidelijkheid geven over welke koers ze wil varen', zegt Van Dam. ‘Wij vinden dat externe pluriformiteit de basis moet blijven van het Nederlandse omroepbestel.'
Vacatures
Accountmanager
SpottaAccountmanager New Business
SpottaExterne communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisDaarmee bedoelt het Kamerlid dat verscheidene omroepen programma's leveren voor de diverse radio- en tv-netten. Een meer centralistisch geleide omroep, zoals de Britse BBC, zien CDA en PvdA niet zitten. Maar Van Dam benadrukt dat zijn pleidooi voor behoud van het bestel niet betekent dat er niets moet veranderen. ‘Door al die omroepen is er nu in Hilversum sprake van een grote versnippering. In de kabinetsvisie moet daarvoor een oplossing worden gevonden.'
CDA-woordvoerder Atsma ziet in het toelaten van De Nieuwe Omroep (DNO) en seniorenomroep MAX een nieuwe impuls voor het huidige bestel. ‘De toelating van die twee kan niet vrijblijvend zijn.' VVD-woordvoerster I‒rgü heeft grote problemen met de opstelling van CDA en PvdA. Zij is geen voorstander van de manier waarop het nu allemaal in Hilversum is geregeld en wil liever een tv-net opofferen, aldus het ANP.
De SP wil een promotie/degradatiesysteem voor omroepen, waarbij goede prestaties worden beloond en slechte prestaties leiden tot vermindering van programmabudget en beschikbare zendtijd. SP-Kamerlid Fenna Vergeer zal dit vandaag voorstellen bij de behandeling van de mediabegroting.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid