Overslaan en naar de inhoud gaan

`Gemeenten zenden nog vooral via sociale media`

Gemeenten zetten sociale media wel vaker in dan vroeger, maar gebruiken deze nieuwe kanalen nog te vaak op een traditionele manier, aldus…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

David Kok is in het dagelijkse leven sociale mediamanager bij Almere, maar ook auteur van het boek ‘Sociale gemeenten, de kracht van nieuwe media’. Hij voerde dit onderzoek al twee keer eerder uit. Dit jaar in samenwerking met Gemeentebuzz.nl en HowAboutYou. Bijna 60 procent van alle gemeenten (232) werkten mee aan het onderzoek.

related partner content for mobile comes here

Wat blijkt: 96 procent van de gemeenten heeft tegenwoordig een Twitteraccount. In 2011 was dat nog 73 procent. Ook Facebook en Linkedin worden veel gebruikt. Als er een vraag via sociale media aan de gemeente wordt gesteld, dan reageren ze snel, gemiddeld binnen 19 minuten.

Toch is driekwart van de berichten een “conversatiestarter”, oftewel gemeenten zenden vooral.

Gemeenten geven zelf aan steeds beter te luisteren naar gesprekken en berichten op online media. Het luisteren naar vragen van burgers en signalen die burgers afgeven, scoren het hoogst.

Gemeenten maken echter nog beperkt analyses van de berichten op online media voor bijvoorbeeld het beheer van hun reputatie of politieke dossiers. Ook gebruiken ze de berichten op online media beperkt voor beleidsvorming. ‘Gemeenten zien de nieuwe kanalen niet als fundamenteel anders, ze zetten ze nog steeds in zoals ze traditionele (media)kanalen gebruiken’, aldus Ewoud de Voogd van HowAboutyou.

Communicatie-afdeling
Van alle respondenten geeft 73 procent aan dat de afdeling Communicatie primair verantwoordelijk is voor het beheer van sociale media en 79 procent geeft aan dat de beschikbare middelen voor sociale media opgenomen zijn in de begroting van communicatie.

Uit het onderzoek blijkt echter dat 70 procent van de vragen die via sociale media worden gesteld, eenvoudige dienstverleningsvragen en meldingen over de openbare ruimte betreft. Het zijn niet veel vragen maar wel typische klantcontacten die juist een klantcontactcentrum efficiënt kan afhandelen. ‘En dan zit daar een dure senior- communicatiemedewerker een vraag over een dakkapel te beantwoorden, terwijl meer dan de helft van de gemeenten onder andere hiervoor zo’n klantcontactcentrum opzetten’, aldus David Kok.

Kok vervolgt: ‘Het is de uitdaging van de afdeling Communicatie om sociale media breed in de gemeente in te bedden. Van zenden naar dialoog, van hobby naar echt benutten van de kansen van sociale media. Dit vraagt om écht contact met de burgers, bedrijven en belanghebbenden, om écht communiceren en om goede online media analyses. Vervolgens is de opgave om dit in de haarvaten van de organisatie te krijgen.’

Het boek is als PDF te downloaden vanaf de website . Cijfers per gemeente zijn te vinden op .

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in