Het komt niet vaak voor dat een podcast van een merk, bedrijf of organisatie de hitlijsten aanvoert. En da’s niet gek, want het feit dat een merk de afzender is, is eerder een obstakel dan dat potentiële luisteraars luisteraars verleidt. De consument anno nu heeft een ingebouwd reclame-filter - en de podcastluisteraar al helemaal: hij loopt met een grote boog heen om alles wat ook maar de zweem heeft van een commerciële boodschap. Een merk dat een podcast maakt, begint dus op achterstand en moet extra hard werken om de aandacht te veroveren.
IJzersterke start
Met bovenstaande in gedachte, is het des te knapper dat de podcast ‘Redders op Zee’ van de KNRM en Fisherman's Friend het tot de top van de podcast-hitlijsten wist te schoppen. In deze serie worden memorabele reddingsacties van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij gereconstrueerd met betrokkenen, onder wie de redders en de mensen in nood. Roelof Hemmen is de presentator. De reeks ging van start met het drama in 2020, vlak voor de kust van Scheveningen. Daarbij kwamen vijf surfers om het leven.
Het verhaal is een ijzersterke start, want het was een nieuwsgebeurtenis van nationale omvang die nog in het collectieve geheugen gegrift staat. In twee afleveringen wordt met een groot aantal betrokkenen het drama minutieus gereconstrueerd. Een aangrijpend en huiveringwekkend verhaal, dat met veel aandacht en zorgvuldig wordt verteld.
Samenwerkingsconstructie
In een interview met Adformatie legde Joost van de Sande, Marketing Manager van Fisherman’s Friend, uit wat de doelstelling is van de podcast: laten zien dat het merk het gevaarlijke werk van de KNRM waardeert en zo hopelijk luisteraars stimuleert om donateur te worden. De link met het snoepjesmerk is duidelijk: bij vissers op zee zitten de keelpastilles standaard in de binnenzak, zo luidt in elk geval het mythische verhaal van de fabrikant zelf. Hoe dan ook, het is een samenwerkingsconstructie die logisch aanvoelt en waar beide partijen iets aan hebben. Behalve een korte naamsvermelding van Fisherman’s Friend speelt het merk overigens verder zelf geen rol in de podcast - zo hoort het natuurlijk ook.
30 afleveringen
Wat bij dit project nog het meest in het oog springt, is de aankondiging van in totaal 30 afleveringen. De meeste merken maken met een eerste reeks een aflevering of zes en kijken vervolgens of het ergens toe leidt. Meteen 30 afleveringen beloven, getuigt van veel lef. Omdat het een productionele monsterklus is (met een ongetwijfeld navenant budget), maar ook omdat het de vraag oproept of luisteraars elke week opnieuw een ander reddingsverhaal willen horen. Gaat dat niet vervelen? En wordt het niet een herhaling van zetten, met wéér iemand op zee die in nood is? Met nog 26 afleveringen te gaan, gaat de ‘Podcast van de Week’-redactie het in elk geval met belangstelling en plezier volgen.
Meer weten?
Alle eerdere ‘podcasts van de week’ vind je op deze overzichtspagina. Binnenkort verschijnt de 100ste aflevering van deze rubriek. Marvin Jacobs is creative director bij Airborne en schrijft deze rubriek. Tijdens een lunchsessie op 24 april 2024 deelt hij de inzichten die hij met de ‘Podcast van de Week’ opdeed. Claim je plek hier.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!