Premium

Nu alweer online? Doe een digitale detox in 10 stappen

Balans vinden tussen online en ofline

[door Floor Bakhuys Roozeboom]

Het is weekend – en kijk: je zit op communicatieonline.nl dit stuk te lezen.

Wordt het niet tijd voor een digital detox? Zodat de online werkmiddelen niet je hele leven overnemen.

Om je te helpen de juiste balans te vinden, kun je tegenwoordig een speciale coach inhuren. Zoals de Vlaamse Christine Wittoeck, auteur van Start to Digital Detox, die met haar bedrijf Digital Detox Academy bedrijven en particulieren helpt om meer evenwicht te vinden in hun online en offline leven.

Macht en controle

Wittoeck: ‘Online werkmiddelen geven ons een gevoel van macht en controle, maar wat je vaak ziet is dat de online middelen de macht langzaam overnemen. We zijn altijd connected en hebben daardoor het gevoel dat we continu bereikbaar en beschikbaar moeten zijn. Bovendien zorgen digitale communicatiemiddelen voor een continue stroom aan prikkels die ons afleiden van datgene waar we op dat moment mee bezig zijn. Je kunt daardoor gemakkelijk het gevoel krijgen dat die digitale middelen jou besturen, in plaats van andersom.’

Wat is de manier om dat te voorkomen?

Christine Wittoeck geeft 10 tips:

1.           
Begin door gewoon eens te turven hoe vaak en waarvoor je per dag online gaat. Zo krijg je inzicht in je eigen gedrag.

2.           
Vraag je bij iedere boodschap die je wilt overbrengen af welk communicatiemiddel zich daar het beste voor leent.

3.           
Voor veel mensen is een volle mailbox een bron van stress. Houd je inbox zo leeg mogelijk, door bij elke mail direct te besluiten: reageren, wissen, of – bij uitzondering – bewaren voor later. En check je e-mail niet de hele dag, maar op twee of drie vaste tijdstippen.

4.           
Bij alles geldt: communicatie is key. Besluit je om je e-mail nog maar twee keer per dag te checken of wil je op gezette tijden niet bereikbaar zijn, communiceer dat dan duidelijk. Je zult zien dat mensen duidelijk gestelde grenzen respecteren.

5.           
Verifieer onuitgesproken verwachtingen. Veel mensen die ’s avonds of in het weekend nog een mail van hun baas ontvangen, denken dat ze meteen moeten reageren. Terwijl bij navragen vaak genoeg blijkt dat de zender dit helemaal niet verwacht.

6.           
Neem de regie terug over jouw eigen communicatie. Dat iemand jou belt of een bericht stuurt, verplicht jou nog niet meteen tot reageren. Voel je ook nooit verplicht om deel te nemen aan sociale media; doe dit alleen als je er ook werkelijk iets uithaalt.

7.           
Vraag je bij iedere taak af of je er wel echt internet voor nodig hebt.

8.           
Gebruik je mobiel niet als wekker, dat zorgt voor een betere nachtrust.

9.           
Stop telefoons bewust weg bij sociale activiteiten en neem bijvoorbeeld bij uitstapjes met de familie maar één telefoon mee.

10.         
Duidelijkheid scheelt veel irritatie, zeker in werksituaties. Maakt heldere afspraken, bijvoorbeeld: tijdens de lunch en bij vergaderingen geen mobiele telefoons.

In Communicatie Magazine, april 2016, is onder de titel ‘U heeft geen verbinding’ een artikel verschenen met een pleidooi voor het menselijke gesprek.

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie