Podcast van de week: Malicious Life van Cybereason
Wereldwijd zijn sinds vorige week talloze IT en cybersecurity experts met het zweet op hun voorhoofd computersystemen aan het doorlichten. Er is een zeer ernstig softwarelek ontdekt in een stukje veelgebruikte software, Apache Log4j. Het lek kan hackers toegang geven tot essentiële systemen van bedrijven en overheidsinstanties. Experts verwachten de komende weken een golf aanvallen met gijzelsoftware, waarbij hackers systemen overnemen en ze pas weer vrij geven tegen betaling.
Verhalende vorm
Bovenstaand nieuws van deze week zou zomaar eens een toekomstige aflevering kunnen worden van de podcast Malicious Life. Deze reeks wordt sinds 2017 gemaakt door het internationaal opererende cybersecurity-bedrijf Cybereason. En waar de meeste podcasts over technologie of IT kiezen voor een conversational format, presenteert Malicious Life elke week een aflevering in verhalende vorm.
Vacatures
Senior communicatie adviseur / Woordvoerder
Ministerie van Klimaat en Groene GroeiContentredacteur
Provincie UtrechtConcern communicatieadviseur
Gemeente AltenaAntisemitische chatbot Tay
Wie niet dagelijks in deze wereld zit, realiseert zich misschien niet dat het specifieke domein van cybersecurity al een behoorlijke geschiedenis heeft. Als je terugkijkt naar de afgelopen decennia, dan zijn er wereldwijd talloze hacks en cyberaanvallen uitgevoerd - soms met vergaande gevolgen. In elke aflevering neemt Malicious Life zo’n voorval als uitgangspunt om het vervolgens stap-voor-stap te reconstrueren. True crime, maar dan in het online domein.
Tay
In één van de laatste afleveringen gaat het bijvoorbeeld over Tay: dit was een AI-chatbot, die in 2016 met trots door Microsoft werd gepresenteerd en het taalgebruik had van een 19-jarige Amerikaanse vrouw. Tay kreeg een eigen Twitter-account zodat iedereen met ‘haar’ kon communiceren. En dat ging best goed. Tot het moment dat Tay verkondigde dat alle feministen in de wereld dood moesten. Om vervolgens te melden dat de Holocaust een leugen is. Het was duidelijk dat Tay was gehackt. 16 uur na de trotse lancering haalde Microsoft offline Tay. Hoe kon het zo fout gaan? Wat hadden de makers van deze AI-bot gemist?
Complex thema toegankelijk
Ook voor wie geen IT-expert is, is een verhaal als dit de moeite van het luisteren waard. In een entertainende vorm weet Malicious Life daarmee een belangrijk - maar ook complex - thema toegankelijk te maken voor een breed publiek. Het spreekt voor zich dat autoriteit en expertise van afzender Cybereason hiermee onderstreept wordt.
In de podcast schuiven de experts vanuit de eigen organisatie ook geregeld aan. Dit zijn losstaande afleveringen, die B-sides worden genoemd. Een slimme vorm, want als luisteraar kun je zo zelf makkelijk beslissen of je hier al dan niet naar wil luisteren. In de andere afleveringen kan zo het verhaal centraal staan, zonder dat er een verplichte optocht van Cybereason-experts voorbij hoeft te trekken.
Luister naar Malicious Life op Spotify.
Meer luisteren?
Alle eerdere ‘podcasts van de week’ vind je op deze overzichtspagina. Gelijk luisteren? Dat kan met deze afspeellijst op Spotify.
Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van digital audio? Schrijf je in op de nieuwsbrief van Airborne.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid