Ontbossing is van alle tijden, maar de laatste jaren gaat het wel bijzonder hard. Bijna de helft van de oorspronkelijke bossen op aarde is al verdwenen. Per jaar verdwijnt bijna 15 miljoen hectare bos. Dat is ruim drie keer Nederland! Heeft Groasis de oplossing in handen?
Dat bomen onmisbaar zijn voor onze planeet behoeft geen betoog. Ontbossing leidt onder andere tot overstromingen, erosie, ecosystemen die ten gronde gaan, en – als het klimaat ernaar is – tot verwoestijning. Al in 2003 legde Pieter Hoff de kiem voor wat we nu kennen als Groasis, dat grootschalige herbebossing binnen bereik brengt. Vanuit het Brabantse Steenbergen is het bedrijf na jaren van experimenteren in verschillende klimaten inmiddels in 26 landen actief.
De Treesolution-methode
Hoff: “We onderscheiden zeven onlosmakelijk met elkaar verbonden problemen waarmee de mensheid in de 21e eeuw te maken heeft én waarin bomen de oplossing zijn. Daarom hebben we onze methode Treesolution genoemd.”
Overleven met 90 procent minder water
“Op steeds meer plekken op aarde kunnen geen bomen groeien. Het is er te droog en irrigatie ontbreekt. Met de Waterboxx en Growboxx van Groasis kunnen bomen met 90 procent minder water toch overleven. In de experimenteerfase kwamen we erachter dat bomen aanplanten in droge gebieden meer inhoudt dan een watertekort oplossen.
"Hoe bescherm je jonge boompjes bijvoorbeeld tegen vraat door dieren? We bedachten een goedkope en doeltreffende oplossing in de vorm van een koker die met de plant mee kan groeien.”
Waterboxx
De eerste innovatie van Hoff is de Groasis Waterboxx, een ronde, herbruikbare plastic bak met een gat in het midden waardoorheen het boompje in de grond wordt geplant. Hoff: “Het ontworpen deksel vangt ’s nachts dauw op en laat dit in de emmer sijpelen. Ook water van zeldzame regenbuien wordt opgeslagen en via koordjes in kleine doses aan de plant verstrekt. Zodra het boompje op eigen kracht verder kan, wordt de Waterboxx over ‘m heen weggehaald.”
Growboxx
“In de pijplijn zit de Groasis Growboxx. Die is gemaakt van 100 procent gerecycled papier en volledig biologisch afbreekbaar. De Growboxx kan na verloop van tijd functioneren als voedingsstof voor de boom. In oktober 2015 gaan we met de commerciële productie starten.”
Met veel geduld
“Ik doe dit natuurlijk niet alleen. Het Groasis-team bestaat uit vijf mensen die vanuit de Treesolution-gedachte de zeven problemen het hoofd willen bieden. Ons werk vereist veel geduld. Zo ben je in de experimenteerfase erg seizoensgebonden, je moet in verschillende klimaten over heel de wereld testen, en de resultaten afwachten. Dat kost veel tijd. Naast het vaste team van wetenschappers zetten we lokale studenten in. Jonge mensen zijn in mijn ogen als geen ander in staat om onze technische boodschap vol enthousiasme wereldkundig te maken.”
Toekomstplannen
In het streven zoveel mogelijk ontbost gebied opnieuw te beplanten, gaat Groasis verder. Hoff: “In veel gebieden eroderen bodems. Zonder boomwortels gaat de sponsachtige werking van de bodem verloren en wordt nog maar 20 procent van het regenwater opgenomen. De rest gaat verloren en kan bij overvloedige regenval overstromingen veroorzaken. Drie jaar geleden zijn we begonnen met de ontwikkeling van een machine die met een snelheid van één hectare per uur terrassen kan aanleggen die ervoor zorgen dat 90 procent van de neerslag in de grond terechtkomt.”
Prestigieuze prijzen
Groasis heeft al een groot aantal prestigieuze prijzen in de wacht gesleept. We zagen ze in 2014 als een van de winnaars van de Accenture Innovation Awards, waar ze de Groene Tulp ontvingen. Ook in het Verenigd Koninkrijk worden de innovaties van Groasis opgemerkt.
Onlangs noemde Richard Branson de Groasis Waterboxx in zijn Global Opportunity Report een van de meest veelbelovende oplossingen voor het wereldwijde watertekort.
*) Inschrijven voor de Accenture Innovation Awards kan nog tot 1 augustus op www.innovation-awards.nl. Dit artikel schreef ik in samenwerking met mijn collega Matthias Baggerman.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!