Overslaan en naar de inhoud gaan

Top 15 van Signs of the Time

Het ANP brengt elke maand de top15 van het trendbureau Signs of the Time van cultuursocioloog en trendwatcher Carl Rohde.
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Het ANP brengt elke maand de van het trendbureau Signs of the Time van cultuursocioloog en trendwatcher Carl Rohde.

related partner content for mobile comes here

Die wordt samengesteld door verscheidene 'coolhunters' over de hele wereld. Zij vertegenwoordigen verschillende disciplines, zoals marketing, kunst, design en lifestyle. Soms geven ze abstract, dan weer concreet aan waarin verschillende levensstijlen van mensen zich bewegen.

De top15 van deze maand:

1 - , door Kees Elands uit Utrecht

Veel afgedankte goederen uit de westerse wereld worden naar derdewereldlanden, vooral Afrika, verscheept om daar aan een tweede leven te beginnen. “Van onze afdankertjes wordt daar op een zeer creatieve manier dankbaar gebruik gemaakt”, aldus Elands.
“Een mooi voorbeeld is een 24-jarige Afrikaanse student die via informatie van internet met auto-onderdelen en delen van een gecrashte 747 zelf een helikopter in elkaar heeft gezet die daadwerkelijk vliegt. Heel milieuvriendelijk. Op mentaliteitsniveau kunnen we hier nog veel van leren: gelukkig zijn met minder en het stimuleren van creativiteit.”

2 - , door Diddo Velema uit New York

Printerfabrikant Xerox heeft een inkt ontwikkeld die bij ultraviolet licht en kamertemperatuur van het papier verdwijnt. Op deze manier kan papier dertig keer vaker worden hergebruikt. Velema: “Dat scheelt weer een stuk regenwoud. Ook dit voorbeeld gaat mee in de ecotrend: nieuwe technologieën voor reeds bestaande producten die voor een beter milieu zorgen.'

3 - , door Marian Salzman uit New York

In deze haastige, veeleisende consumptiemaatschappij ontstaat steeds meer behoefte aan juist het tegenovergestelde: de rust en stilte van thuis. Dagen in afzondering, de telefoon en computer uit. De schaarse tijd voor jezelf is meer kostbaar geworden dan welke materiële behoeftebevrediging ook.

4 - , door Pim Derneden uit Utrecht

Constrain City Walks is een kunstproject van Gordan Savicic. Hiermee vraagt hij aandacht voor de onzichtbare vorm van vervuiling; straling van telefoons, wifi en andere apparatuur. Hij ontwikkelde een korset dat door middel van een Nintendo DS de straling in jouw directe omgeving meet.
Hoe hoger deze straling is, hoe strakker het korset gaat zitten, met verwondingen tot gevolg op het moment dat je door een 'hoogspanningsgebied' loopt. “Dit is een creatieve, speelse manier om fysiek te laten zien door welke onzichtbare gevaren we nog meer omgeven zijn”, vindt Derneden.

5 - , door Joe Pine uit Aurora

Geek Squad City is een bedrijf dat echte computernerds inhuurt om computerapparatuur te repareren.
De nadruk wordt gelegd op het repareren als proces, niet op de producten, dus elk merk wordt aangenomen. Pine: “Sterk aan dit voorbeeld is dat de term 'geek' een geuzennaam is geworden: deze verdigitaliseerde maatschappij vraagt niet om stoere cowboys maar nerds om problemen op te lossen.”

6 - , door Enzo dal Verme uit Milaan

Virale marketing heeft zo zijn voordelen, maar meestal slaagt het pas als er humor in zit, zoals de foto - via de mail verstuurd uiteraard - laat zien. Dal Verme: “De vraag bij deze foto is of het een vooropgezette ludieke actie van Mastercard is die zich als een virus over het web verspreidt , of dat het puur voor de humor door internetgebruikers wordt doorgestuurd. Het is hoe dan ook gratis publiciteit voor Mastercard.”

7 - , door Josh Levine uit New York

Facebook en Hyves zijn algemene online vriendennetwerken die blijven groeien. Het ontwikkelen van een virtuele identiteit is even belangrijk als het imago in de fysieke leefomgeving.
Veel mensen vinden alles te onpersoonlijk worden en gaan op zoek naar nieuwe manieren om zich online te uiten. Zo ontstaan nieuwe vriendennetwerken waarbij mensen met dezelfde interesse elkaar opzoeken: IamHiphop of Blocksavvy zijn hier goede voorbeelden van. Deze netwerken groeien zo mogelijk nog veel sneller.

8 - , door Andre do Val uit Sao Paulo

Magazines en glossy's volgen de laatste trends op lifestyle- en modegebied. Dit betekent vaak dat wereldwijd dezelfde merken en ontwikkelingen worden gepromoot. KEY magazine in Brazilië zag een vervreemding van de eigen cultuur opkomen door deze ontwikkeling en besloot in het eigen blad de nadruk te leggen op de eigen originele, authentieke cultuur.

Felle kleuren en krachtige vrouwen om de eigen afkomst niet te vergeten: Brazilië heeft een cultuur om trots op te zijn. Key doet het in Brazilië beter dan Vogue.

9 - , door Felipe Serrao uit Sao Paulo

Goedkoop bellen willen we allemaal, gratis bellen nog veel liever. Blyk, een telefoonprovider in onder meer de Verenigde Staten en Engeland, komt met een nieuwe gimmick voor jongeren: neem een abonnement, geef je merkvoorkeuren door en je kan gratis bellen en sms-en met als voorwaarde dat je van die merken reclame op je mobiel ontvangt. Een groot succes in Engeland.

10 - , door John Grant uit Groot-Brittannië

Het sportmerk Howies komt met een milieuvriendelijke jas: op het moment dat je de jas aanschaft teken je een contract met het merk waarin je verklaart de jas met plezier te dragen en zodra dit niet meer lukt hem te geven aan iemand die je er wel een plezier mee kan doen. Vervolgens worden voor die jas ritsen en andere vervangbare onderdelen aan de jas apart gelegd, zodat het dragen ervan voor tenminste 20 jaar is gegarandeerd.

11 - , door Barrie Barton uit Melbourne

Met de computer is tegenwoordig alles mogelijk voor lay-out en huisstijl. Het gevolg is dat alles er steeds gelikter uit gaat zien. Een tegenreactie hierop is The New Ugly; zo lelijk dat het er mooi van wordt.
Bij de bladen en magazines wordt veelal teruggegrepen op de opmaak vanuit de jaren '80: knalkleuren en/of te weinig illustratie of juist migraineopwekkende hoeveelheden aan plaatjes, vormen en achtergronden. “Niet mooi maar wel echt. Een aardig voorbeeld hiervan is de nieuwe website van MIA”, vindt Barton.

12 - , door Shira Wollner uit Tel Aviv

Omdat er niet meer gezocht moet worden naar de tijd, maar de tijd ons altijd weet te vinden, is het dragen van een horloge niet meer noodzakelijk. Om het horloge toch interessant te maken, worden er nieuwe technieken gebruikt. Het binaire horloge combineert originele, futuristische looks met een speelse manier van klokkijken.
De rode lampjes zijn de uren, de groene de kwartieren en de oranje de minuten. Het kijkplezier en het uiterlijk vervangen hierbij het functionele van een horloge.

13 - , door Matsume Kai uit Shanghai

In een grote, massale stad als Shanghai, waar het toch al moeilijk is om jezelf op een authentieke manier te uiten, wordt personalisatie gezocht in de kleine dingen. Op elke straathoek staan (kleedjes-)verkopers met stickers, badges en andere applicaties die op elk gebruiksvoorwerp of kledingstuk gemaakt worden, om je te onderscheiden van de grote menigte. Vooral de stickers voor de OV-kaarten doen het goed.

14 - , door Jan van Mol uit Zuid-Afrika

Ideaal voor gebruik in vluchtelingenkampen en op andere plekken waar de persoonlijke hygiëne te wensen overlaat: het dignity toilet. Het ontwerp kan op een duurzame manier het menselijk lijden verminderen. Het draagbare toilet dat op elke plek waar de grond niet hard is, gebruikt en geleegd kan worden, kan zo ziektes voorkomen.

15 - , door Mark Simpson uit Londen

Het nieuwe reclamespotje van Dolce&Gabanna flirt met (de) liefde. Een man en vrouw zijn beiden gestresst aan het reizen, naar het lijkt op weg naar elkaar. Onderweg wordt vaak op de Dolce&Gabanna-horloges gekeken. Uiteraard.

Op het moment dat ze elkaar zouden moeten vinden is er de twist die aansluit op de verschuivende mentaliteit van hetero naar metro en verder richting narcisme; ze zoenen zichzelf. Omdat veel mensen door de verschijningsvormen van mensen en relaties het soms ook niet meer weten, kiezen ze in de eerste plaats voor zichzelf. Een ander komt later wel.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in