Overslaan en naar de inhoud gaan

STIVA: ‘Minder drinkende jongeren mede door zelfregulering’

Kinderen onder de 16 jaar drinken minder volgens cijfers van CBS. Volgens Stichting Verantwoord Alcoholgebruik (STIVA), de…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

In vergelijking met vijf jaar geleden drinken jongeren aanzienlijk minder. Vooral de leeftijdsgroep 12-15 jaar gedraagt zich beter. 65% van de jongeren van 12 t/m 15 jaar drinkt zo goed als geen alcohol (0 tot 0,5 glazen per week). CBS cijfers laten een nog hoger cijfer zien bij jongeren van 12 t/m 14 jaar namelijk 85% die niet drinkt.

related partner content for mobile comes here

Volgens STIVA is dat succes mede te danken aan de branche zelf, die zich samen met de overheid en allerlei andere organisaties, actief inzet voor verantwoord alcoholgebruik. Bijvoorbeeld via de aangescherpte disclaimer bij alcoholreclame ‘Alcohol onder de 16, natuurlijk niet’. STIVA-directeur De Wolf: "Deze ontwikkeling is verheugend en ik ga er vanuit dat de samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven daar zeker een rol in heeft gespeeld. Ook het aanspreken van ouders om ervoor te zorgen dat hun kinderen niet drinken voor hun 16e is belangrijk.”
STIVA meldt ook naar verwachting deze zomer met een aanscherping te komen van de al dertig jaar vigerende Reclamecode voor Alcoholhoudende dranken.

Het bericht van STIVA werd overigens ongeveer tegelijk de wereld in gestuurd met het nieuws dat de Drank en Horecawet wordt aangescherpt om jongeren onder de 16 moeilijker te maken om aan drank te komen. Het kabinet heeft vrijdag jl. een aantal wijzigingen vastgesteld in de drank- en horecawet, die een strengere aanpak mogelijk maken. Gemeenten mogen piekuren en sluitingstijden van kroegen gaan koppelen aan de leeftijd van de klanten. Nachtcafés zouden bijvoorbeeld alleen open mogen zijn voor jongeren boven de 18 jaar. De leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol blijft op zestien jaar liggen, maar gemeenten kunnen mee gaan doen aan een proef waarbij deze grens plaatselijk wordt opgetrokken naar achttien jaar. Gemeenten moeten regels gaan opstellen voor de drankverkoop in sportkantines en in culturele centra. Nu heeft nog niet iedere stad of dorp daar regels voor.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in