Internet in de VS krijgt tolpoorten
Vandaag in de Volkskrant: de kans op een internet met tolpoorten en spitsstroken is toegenomen, nu de Amerikaanse politiek heeft geweigerd telecombedrijven te verplichten iedereen toegang te bieden tot het netwerk tegen dezelfde snelheid.
Ook in Europa dreigt een internet van twee snelheden, meldt de krant.
Vacatures
Accountmanager New Business
SpottaExterne communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisAccountmanager
SpottaEen ongewoon bondgenootschap van internetbedrijven als Google, Microsoft, Yahoo en Amazon, conservatieve groeperingen als de Christian Coaltion en de Gun Owners of America en popbands als R.E.M. en Indigo Girls liep de afgelopen weken te hoop tegen een nieuwe, ingrijpende telecomwet.
Die geeft telecombedrijven als AT & T het recht geld te eisen voor het doorgeven van internetverkeer dat veel bandbreedte opslurpt.
Het Huis van Afgevaardigden verwierp vrijdagnacht een voorstel het wetsontwerp op dat punt aan te passen.
De tegenstanders vrezen nu dat internet zal uiteenvallen in een snel en een traag deel. Als bijvoorbeeld Google de providers weigert te betalen, zullen gebruikers merken dat hun vragen aan deze zoekmachine trager worden afgehandeld dan verzoeken aan een concurrent als Yahoo.
'Als het Congres het amendement verwerpt', waarschuwde senator Olympia Snowe vooraf, 'komt er een eind aan de digitale democratie. Innovatieve geesten die niet over diepe zakken beschikken, zullen op het karrespoor van internet belanden.'
Telefoon- en kabelmaatschappijen zeggen op hun beurt dat een 'neutraal net', zoals de tegenstanders voorstaan, de kosten voor de consument zullen opdrijven.
Die moet dan opdraaien voor de mega-investeringen in de snelle 'pijpleidingen' die nodig zijn om bijvoorbeeld videobeelden in een hoge resolutie te transporteren. Straks kunnen de telecombedrijven de rekening presenteren aan de websites die de beelden aanbieden (en in sommige gevallen daar ook geld voor vragen).
Beide partijen hebben diep in de buidel getast om politici aan hun kant te krijgen. Vooral professionele lobbyisten trokken profijt van de strijd om een neutraal internet.
Zo riep Google voor veertigduizend dollar de hulp in van het bedrijf PodestaMattoon in, om er later achter te komen dat deze lobbyist ook politici masseerde voor tegenstanders, zoals het telefoniebedrijf BellSouth en de netwerkleverancier Alcatel.
Ook in Europa zijn de laatste tijd stemmen opgegaan om tolpoorten op internet toe te staan. In maart zei topman Kai-Uwe Ricke van Deutsche Telekom dat 'consumenten niet als enigen moeten opdraaien' voor de miljarden die het Duitse belbedrijf steekt in de aanleg van een supersnel netwerk voor internet.
'Internetbedrijven die deze infrastructuur gebruiken om diensten te verkopen, zouden ook een steentje moeten bijdragen.'
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid