Groene en rode stippen voor gezond eten


Dat vindt een werkgroep van onder meer de Europese Consumentenbond, PvdA-Europarlementslid Dorette Corbey, diverse supermarktketens en het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid. De groep vroeg de Europese Commissie gisteren het kleurensysteem in de hele EU in te voeren.
Corbey: ’Consumenten willen graag gezond eten, dus moet de voorkant van een verpakking simpel aangeven of een product veel vet, suiker of zout bevat.’
Met rode en groene kleuren op de voorzijde bleken testpersonen veel gezondere producten te kopen. Zo zag de Britse winkelketen Sainsbury's de verkoop van kant-en-klaarmaaltijden met rode stip 35 procent dalen binnen twaalf weken. De verkoop van groene-stipmaaltijden steeg 7 procent.
Onderzoeken tonen verder dat de kleuren fel moeten zijn.
Consumenten vonden pastelkleuren geheimzinnig. Een topambtenaar van de Europese Commissie was zeer geïnteresseerd in de conclusies. Naar verwachting presenteert Europees Commisaris Markos Kyprianou (volksgezondheid) volgend jaar wetsvoorstellen voor aangepaste etiketten (ANP).
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid